„Klubrádió
A lényeg

Parragh szerint a VKF a múlt maradványa

6/09/2021 21:01

| Szerző: Klubrádió

Parragh László, az MKIK elnöke szerint szakmaiatlan, és idejét múlt a bértárgyalások lebonyolításának teret adó Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF).

„Károsnak tarjuk a politikai és hatalmi indíttatású, a munkaadói szervezeteket sértő, szakmaiatlan megnyilvánulásokat” – reagált közleményében a három legnagyobb munkáltatói érdekképviselet, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, MGYOSZ és VOSZ arra, hogy a Portfolio.hu-nak adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke alapjaiban kérdőjelezte meg részvételüket a minimálbér megállapításának folyamatában.

A hvg.hu összefoglalójából kiderül, hogy az iparkamara elnöke szerint a minimálbér megállapításában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) nem alkalmas szakmai megoldást találni, mint fogalmazott. "A VKF egy rendszerváltás után alakult érdekegyeztetési folyamat maradványa" – tette hozzá.

KKV Stratégia Konferencia Budapesten
 
Parragh LászlóFotó: Illyés Tibor / MTI
 

"A munkavállalókat a szakszervezetek képviselik az egyeztetéseken, akiknek a saját bevallásuk szerint 17 százalék körüli a szervezettségük, ami kifejezetten alacsony arány. Ez a két oldal egyezkedik arról, hogyan alakuljon a minimálbér. Az elmúlt évtizedekben láthattuk, hogy a történetben rendszerint megjelenik a politika. Elég visszanézni az elmúlt 30 év történetét, miszerint a választások idején mindig megugrik a minimálbér. Ez az egyeztetési rendszer ma már elavult, és arra a régi gondolkodásmódra épül, hogy a munkabérre költségként kell tekinteni" – véli Parragh.

Az MKIK elnöke szerint szükséges, hogy a minimálbér legalább 200 ezer forintra emelkedjen, ezt a gazdaság is el tudja viselni.