„Klubrádió
Reggeli gyors

„Nem kártérítés jár a brutális nőverőnek, hanem nyilvánosság”

13/08/2020 14:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Az élettársát felismerhetetlenre verő volt katonatisztnek azon kellene aggódnia, hogy tíz vagy tizenöt évet kap, nem kártérítésért ötmillióra perelnie áldozatát – mondta Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. Szerintük amerikai mintára közzé kellene tenni az erőszakos elkövetők és szexuális bűnözők nevét.

2020. augusztus 13. Reggeli gyors / részlet, Antoni Rita (20.08.13.)
04:38
00:00

Miközben a rendőrség továbbra is nyomoz a brutálisan összevert hatgyerekes nő ügyében, Orosz Bernadettnek két hét múlva becsületsértés miatt kell megjelennie a bíróságon, ugyanis az őt ért bűncselekmény után a közösségi oldalán közzétette bántalmazója nevét. A férfi ötmillió forint kártérítést követel, mert szerinte a nő megsértette a személyes adatainak védelméhez való jogát. A Nőkért Egyesület 26-án Miskolcon tüntetést tart Orosz Bernadett mellett.

Antoni Rita feltette a kérdést: mit mond el egy ország áldozatvédelmi rendszeréről, hogy egy ilyen brutális tett elkövetője ahelyett, hogy az előzetesben aggódna azon, hogy 10 vagy 15 év börtönbüntetést kap, még 5 millió forintra beperli az áldozatát. 

A Nőkért Egyesület szerint nem kártérítés és anonimitás jár a bántalmazóknak, hanem a tettükkel arányos és visszatartó erejű büntetés, valamit a nyilvánosság. Követelik az erőszakos elkövetők és szexuális bűnözők nyilvánosságra regiszterét amerikai mintára. Orosz Bernadett úgy gondolja, az életét mentette meg, hogy kiposztolta a Facebookra, mit tett vele ez az elkövető, és ezt képekkel is bemutatta. Ráadásul nem rágalmazott, mert az elkövetőt tetten érték a helyszínen.

Antoni Rita szerint ebben az ügyben általános a felháborodás, máskor sok platformon lát áldozathibáztató hozzászólásokat, most ez nem annyira jellemző, akár politikai oldaltól függetlenül kiállnak az emberek az áldozat mellett. Hogy ez tettekben, jelenlétben mennyire nyilvánul meg, majd kiderül a tüntetésen a Miskolci Törvényszék épülete előtt.

Orosz Bernadettet megviselte az ügy, maradandó egészségkárosodást szenvedett, az egyik fülére azóta sem hall, csontsoványra fogyott a stressztől. De elszánt, és erőt ad neki, hogy sokan kitartanak mellette. Úgy gondolja, hogy a bíróság előtt is elmondja, joga volt a nyilvánosság elé állni a történetével és a képekkel.

Szénási Sándor szerda esti jegyzete is erről az ügyről szólt, azt ide kattintva olvashatják el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.08.13. 08:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes