„Klubrádió
Reggeli gyors

Az utcán folytatódik a lúgos orvos és a darnózseli hentes ügye

4/11/2019 12:59

| Szerző: Klubrádió

Savval megcsonkított, szexuálisan bántalmazott, meggyilkolt, párkapcsolati erőszak áldozatává vált emberek nagyobb védelméért, és a gyorsabb, határozottabb bírósági eljárásokért tartanak tüntetést hétfő este Budapesten. A rendezvény egyik szervezője szerint a tüntetés figyelmeztetés a magyar igazságszolgáltatás számára, hogy jobban vegye figyelembe a társadalmi elvárásokat.

2019. november 04. Reggeli gyors-részlet/Interjú Mérő Verával (19.11.04.)
05:29
00:00
Sárga rózsával az igazságért! címmel lesz tüntetés a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián ügyében hétfő este Budapesten, miután a férfi alkotmányjogi panaszt nyújtott be az ellene hozott ítélet megváltoztatásáért, beadványáról pedig kedden dönt a bíróság.

A kapcsolati erőszak elleni nemzetközi küzdelem jelképének számító virággal meghirdetett rendezvény egyik szervezője, Mérő Vera szerint a tiltakozással azt üzenik a bíróságnak, hogy a jognak társadalomkövetőnek kell lennie, márpedig a társadalom elég egyértelműen azt szeretné látni, hogy az elkövetők megbűnhődnek az áldozatok pedig valamiféle igazsághoz jutnak. A tüntetők a Clark Ádám térről az Alkotmánybíróság épületéhez vonulnak ahol az áldozattal való szolidaritásuk jeléül, valamint a bíróságnak szánt emlékeztetőként elhelyezik sárga rózsáikat.

Mérő Vera szerint azonban nem csak a lúgos orvos ügye viszi hétfő este utcára a tiltakozókat. A tüntetés fő oka, hogy a hasonló, tragikus esetek elbírálásának elhúzódása rendszerszintű probléma. Bene Krisztián áldozata, Renner Erika öt és fél éve küzd az igazáért, és most továbbra is kérdés, hogy mikor érhet véget a bírósági eljárás.

Helyrehozhatatlan károk

Bene Krisztiánt tavaly júliusban ítélte a Kúria jogerősen 11 év börtönbüntetésre életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt. Az indoklás szerint az orvos 2013 márciusában maró lúggal öntötte le volt barátnője, Renner Erika nemi szervét és altestét, majd az öntudatlan, égési sérülésektől szenvedő áldozatot bevonszolta a fürdőszobába, elvette telefonját és laptopját, rázárta az ajtót, majd magára hagyta.

Bene Krisztián azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte a Kúria ítélete utáni helyzet fenntartása helyrehozhatatlan károkat okoz neki, valamint sérelmezi, hogy az ügyben csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre. Az alkotmányjogi panaszban, amelyet még 2018 novemberében nyújtott be, azt kéri, hogy függesszék fel és semmisítsék meg a jogerős ítéletet, és az ügyet harmadfokon tárgyalják újra.

Igazságszolgáltatásba vetett hit

Mérő Vera emlékeztetett rá, a darnózseli hentes elleni eljárás szintén öt és fél éve tart, és még messze a vége. A férfit azzal vádolták, hogy megölte feleségét, a holttestet pedig a házukban lévő húsfeldolgozóban feldarabolta. Ebben az ügyben is volt már többféle döntés, legutóbb másodfokon hét évre ítélték testi sértés miatt, úgy hogy a gyilkosságot nem tudták rábizonyítani. Megemlítette a bicskei gyermekotthon esetét is, ahol az intézményvezető 2007 és 2011 között rendszeresen zaklatott szexuálisan 18 év alatti fiatalokat. Az igazgatót 2016-ban jelentették fel, a nyolcéves fegyházbüntetést kimondó jogerős ítélet idén szeptemberben született meg.

Mérő Vera szerint Kertész Ágnes ügye sem tett jót az igazságszolgáltatásba vetett hitnek. Az asszony a bíróság szerint elkábította, majd többször megszúrta gyermeke apját, ezért jogerősen tíz év fegyházra ítélték. A gyilkossági kísérlet előzménye, hogy a nőt férje éveken keresztül rendszeresen bántalmazta.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Mérő Verával
2019. november 04., hétfő 08.15
riporter: Lampé Ágnes