„Klubrádió
Esti gyors

Ne lepődjön meg, ha Mészáros Lőrincet látja csomagolni – Dési János jegyzete

17/08/2020 18:01

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Ami Minszkben most történik, az azért tanulságos lehet. Még egy nagyon magabiztos diktátorral is történhetnek kellemetlen dolgok. Vicces lenne, ha a mi kis vezetőnk Gruevszki mellé begyűjtené Lukasenkát is – jól jöhet az még bármikor. Meg aztán biztos mindketten jó tanácsokat tudnak adni, hogy mit és hogyan kellene azért, hogy mégse történjen az a mi kis vezetőnkkel is, ami kedves diktátor kollégáival. Azt például én is megmondhatom, a nagyképűség, a mások teljes lenézése és hülyébe vevése, valamint a tehetségtelen idióták elszabadítása nem feltétlen erősíti a rendszert – Dési János jegyzete.

2020. augusztus 17. Esti gyors-részlet/ Dési János jegyzete 2020.08.17.
04:06
00:00

A minap Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy a siker titka a munka, a munka, a munka. Ami csak azért érdekes, mert brit tudósok már régen megállapították, hogy Mészáros Lőrinc nincs. Nem létezik.

Amikor Mészáros Lőrincet említünk valamiért mégis, akkor Orbán Viktorról van szó. Illetve Mészáros, mint emberi lény természetesen él és virul és szépen gyarapszik. De gazdaságilag és politikailag Mészáros nincs – gondolom, majd ha egyszer eljő a tárgyalás ideje, a bíróságon ő is ezzel fog védekezni.

Az orbáni vagyonfelhalmozás módszere, amely magyarul annyi, miként veszítheti el a közvagyon közvagyon jellegét és válik magánvagyonná – Simicska Lajos találmánya. Ő működtette a rendszert, nem is rossz hatékonysággal. De Simicskával akadt egy kis gond. Okos volt. És egy ponton önálló gondolatai támadtak.

Ekkor kapott szerepet Mészáros, akiről sok mindent el lehet mondani, de hogy okos lenne… Illetve, elég okos ahhoz, hogy megbízhatóan tudja, ő neki itt butának kell lennie. És a dolga az, hogy szorgalmas hangyaként gyűjtögesse és a nevére vegye a kis vezető vagyonát, amiből aztán a család a saját lábán áll. Közben neki is csurrannak, cseppennek a milliárdok persze – de a lényeg az, hogy ő ne is legyen.

Más kérdés, hogy egy fordulat után ez elég mentség lesz-e. De ott mi még nem tartunk. Bár ami Minszkben most történik az azért tanulságos lehet. Még egy nagyon magabiztos diktátorral is történhetnek kellemetlen dolgok. Nicolae Ceausescu sokat tudna erről mesélni, de már nem tud.

Bárhogy is folytatódik a belarusz történet, annyi látható: Ma még diktátor vagy, és vidáman nevetsz, de holnap jön egy gyeses angoltanárnő és konyec filmá: csak egy mondat tőle ITT. És ez a szelid és határozott hang valószínűleg hascsikarást okoz néhány diktátorocskának még Lukasenkán túl is. Persze orosz szuronyok hegyén el lehet még egy ideig üldögélni, de az már azért sokkal, de sokkal kényelmetlenebb.

Mindenesetre vicces lenne, ha a mi kis vezetőnk Gruevszki mellé begyűjtené Lukasenkát is – jól jöhet az még bármikor. Meg aztán biztos mindketten jó tanácsokat tudnak adni, hogy mit és hogyan kellene azért, hogy mégse történjen az a mi kis vezetőnkkel is, ami kedves diktátor kollégáival.

Azt például én is megmondhatom, a nagyképűség, a mások teljes lenézése és hülyébe vevése, valamint a tehetségtelen idióták elszabadítása nem feltétlen erősíti a rendszert. Lásd még Színművészeti Egyetem, ahol most aztán megindult a tökmag jankók lázadása. Délután fél négykor kezdik osztani nekik a tehetséget – lesz sor – ahogy Lőrincnek a pénzt.

Ja, és még egy. Szép skalpgyűjtemény a mi kis vezetőnk részéről:

Hoszni Mubárak egyiptomi elnök néhány nappal Orbán látogatása után bukik meg.

Kan Naoto japán miniszterelnök Orbán után három nappal mond le a posztjáról, de ő sokkal jobban jár, mint Szultan bin Abdel-Azíz szaúdi herceg aki két héttel a találkozó után meghal.

Néhány nappal azután, hogy Silvio Berlusconit biztosította támogatásáról, az olasz miniszterelnök lemondani kényszerül. Viktor Janukovics ukrán elnök még egy évig húzza utána.

Aztán van egy szép 48 óra, amely alatt két kollégáját is megbuktatta. Vilniusban Andrius Kubilius litván miniszterelnököt, Tbilisziben Miheil Szaakasvili grúz elnököt. 2014-ben Robert Fico lett az áldozat. 2015-ben Sepp Blatter FIFA-elnöknek gratulál az újraválasztásához. Napokkal később Blatter ellen nyomozás indul, és lemond.

2019-ben, az Európai Parlamenti választás előtt Heinz-Christian Strache osztrák kancellár-helyettest fogadja Pesten, hogy egy illiberális-szélsőjobboldali koalíciót kovácsoljon össze, a folytatást tudjuk. És most Lukasenka.

Ha valaki látja Mészáros Lőrincet szorgalmasan csomagolni, ne lepődjön meg.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2020. augusztus 17-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán (Az eredetileg színes kép részlete)