„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy: Szakmainak és társadalminak nevezni az egyeztetéseket, cinikus

5/06/2023 10:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A státusztörvényben semmiféle garancia nincs a pedagógusok béremelésére, és az unió szerint nincs összhangban a kormány által tett vállalásokkal – állítja Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja.

2023. június 05. Reggeli gyors - részlet 23.06.05. Nagy Erzsébet
08:03
00:00

Különösen cinikus módon az a Belügyminisztérium is boldog pedagógusnapot kívánt, amelyik azóta tesz a tiltakozó tanárok, oktatásban dolgozók, diákok, szülők által megfogalmazott problémákra, hogy a választásokat követően fennhatóságuk alá került az oktatásügy. A gesztus annak tekintetében is visszatetsző, hogy az új jogállási törvény ellen, megjelenése óta tiltakozásokat tartanak. A Belügyminisztérium kitart amellett, hogy csak akkor emeli a pedagógusok bérét, ha végre megérkeznek az uniós pénzek. A Telex címében gúnyosan úgy fogalmazott: Belügyminisztérium: Boldog pedagógusnapot kívánunk, lesz béremelés, de Brüsszel. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint azonban kár várni az uniós pénzekre, a bérek rendezését ezek nélkül is megtehetné a kormány.

"Igen, Brüsszel húzza az időt" – fogalmazott szarkasztikusan a Reggeli gyors hétfői adásában Nagy Erzsébet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja idézte a BM közleményét: A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat – több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül". Ezt egész egyszerűen döbbenetesnek nevezte annak tükrében, hogy az egyeztetések Pintér Sándor belügyminiszterrel, leginkább eligazításhoz hasonlítottak, legutóbb nem adott szót a pedagógus-szakszervezeteknek a státusztörvényről szóló egyeztetésen.

Hozzátette, valahányszor olyan kifejezések, kerülnek elő, mint az életpályamodell, ott valamilyen megvonásról, vagy abszurd követelményekről lesz szó. Emlékei szerint Pokorni Zoltán idején, aki 1998 és 2001 közt volt oktatási miniszter, majd Hoffmann Rózsa idején került elő a kifejezés.

Arra is felhívta a figyelmet Nagy, hogy a tervezetben semmiféle garantált béremelésről nincs szó. A másik nagy probléma, hogy a törvény nincs összhangban a kormány az Európai Uniónak tett vállalásaival.

"Dafke sem akarják megadni a béremelést, és mindent Brüsszelre fognak. Pedig csak a szabályokat kéne betartani, és akkor jönne a pénz" – egyszerűsítette a probléma megoldását Nagy.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Erzsébettel
2023.06.05., hétfő 7:43
Riporter: Szénási Sándor