„Klubrádió
A lényeg

Törley: 13 éve harcban állunk Brüsszellel, mégis onnan várjuk a pénzt. Szégyen!

1/06/2023 19:09

| Szerző: Klubrádió

"A kormány azt állítja, nemzetünk szabadságszerető, forradalmi hangulatú, családbarát, számára legfőbb érték a gyermek. De 13 év kormányzás után ez a kormány képtelen volt az gyerekeket érintő oktatás területén bármilyen előrelépést tenni. Ez szégyen" – mondta Törley Katalin a státusztörvény és a rendőri erőszak elleni tüntetésen. Június 5-én folytatják.

2023. június 01. A lényeg / részlet, Törley Katalin (23.06.01.)
00:45
00:00

A csütörtök délután kezdődött diáktüntetésen felszólalt Törley Katalin kirúgott kölcseys tanár, aki elmondta, fenyegetve, lenézve, kisemmizve érzi magát pedagógusként. „Kicsit elhasználódtam, miközben másoknak 100 százalékot nyújtok magamból, a tudásomból. (…) Bántalmazó kapcsolatban élünk a felelős minisztériummal, a megoldási szándék legkisebb jele nélkül. Egyre inkább el vagyunk lehetetlenítve, fulladunk. Levegőt!”, mondta.

A Tanítanék Mozgalom alapítója arról is beszélt, „ez a kormány azt állítja, nemzetünk szabadságszerető, forradalmi hangulatú, családbarát, számára legfőbb érték a gyermek. De 13 év kormányzás után ez a kormány képtelen volt az gyerekeket érintő oktatás területén bármilyen előrelépést tenni. Ez szégyen. (…) 13 éve harcban állunk Brüsszellel, mégis onnan várjuk a pénzt. Szégyen”. Ahogy szerinte az is szégyen, hogy a szülőket vajmi kevéssé érdekli, mi történik az oktatókkal, mert akkor ezeken a demonstrációkon több millióan tüntetnének.

Ezután azt kérte, egy levegővétel után mindenki kiabálja ki magából, milyen sérelmei vannak. Ő maga azt kiáltotta, „Elvettétek a munkámat”. Ezután „Elegünk van!” skandálásokba kezdett a tömeg.

Törley arról a találkozásról is beszélt, amely Pintér Sándor és az ellenzéki képviselők között történt, ahol a belügyminiszter a pedagógus szerint „puncsban tapicskoló” volt. Törley ezután azt kérte a tüntetőktől, folytassák, vigyék hírét a megmozdulásoknak és a státusztörvény tervezetének, az ezekről szóló szétosztott matricákkal pedig legyen tele a város és az ország.

"Tanár vagyok, immár öt éve. Egy kihalófélben lévő faj utolsó példányainak egyike: fiatal, kémia szakos, férfi" – mondta Tóth Bence biológia-kémia szakos tanár, aki a pedagógusok alacsony fizetéséről és anyagi megbecsültségéről beszélt. Mint mondta, a státusztörvény bevezetése után már egy tüntetésen sem szólalhatna fel retorziók nélkül. „Jelenleg még tanár vagyok. Mondjátok meg, szeptembertől mi a franc legyek?”

2023. június 01. A lényeg / részlet, Horváth Viktória, tüntetés (23.06.01.)
01:08
00:00

"Évtizedes probléma az oktatásban a szegregáció" – mondta Horváth Viktória roma aktivista, a Polgár Alapítvány az Esélyekért munkatársa. Arról beszélt, hogy ma a roma gyerekek 61 százaléka tanul elkülönített intézményben Magyarországon. „A magyar állam minket romákat nem vesz emberszámba. Kirekeszti és szándékosan közmunkásnak, gyári munkásnak neveli, akarja nevelni gyerekeinket” – jelentette ki. A gyerekek több településen omladozó ebédlőben, beázott tantermekben tanulnának. Tanulnának, ha lenne szakos tanár és ha lenne hol, hisz van olyan település, ahol konténerekben tanulnak évek óta – sorolta a problémákat az aktivista. Hozzátette, minden nap tapasztalják, mekkora a romaellenesség az országban, és ezt nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is érzik, már az óvodában.

Közölték azt is: jövő hétfőn, június 5-én előbb pedagógusnapi gálát tartanak, délután 4-től pedig az Oktogonról vonulnak a Belügyminisztériumhoz.

A felszólalások után zúgott a „Mocskos Fidesz”, a „Pintér Sándor, a k*rva anyád”, miközben matricákat dobáltak a levegőbe. Miután összematricázták az épület oldalát, néhányan felmásztak a Belügyminisztérium ablakaiba, a rendőrség tessékelte le onnan őket. Matricázni akartak ott is, de nem maradhattak. Pár embert igazoltattak is a rendőrök.

A „Ki nem ugrál, Pintér Sándor” rigmusra ugrálni kezdett a tömeg a József Attila utcában, majd a Kossuth Lajos azt üzente című dalt kezdik el énekelni. „Fizessétek meg a tanárainkat” – hangzott fel egy másik jól ismert rigumus. „Pintér takarodj, vidd az összes haverod” – tették hozzá a tüntetők, akik hét óra után egyre kevesebben lettek, fél 8 körül már csak maroknyian álltak a BM épülete előtt.

Ezt követően azonban nagyjából kétszáz tüntető elindult az Akadémia utcán a Parlament felé, miután a rendőrök nem engedték fel őket a Lánchídra.

2023. június 01. Esti gyors - részlet 23.06.01. Babos Attila
04:08
00:00

Csütörtökön 15 városban tüntettek a noÁr és a Tanítanék szervezésében a státusztörvény és a rendőri erőszak ellen. Pécsett is, ahol Babos Attila újságírót, a Szabad Pécs ügyvezetőjét kérdeztük.

(forrás: Telex, kiemelt képünk illusztráció, MTI/Bruzák Noémi)