„Klubrádió
A lényeg

Diákok: Takarodjon el a Fidesz, takarítsuk el Orbán Viktort, de ordítva!

1/06/2023 18:08

| Szerző: Klubrádió

Az Egységes Diákfront felszólalói az oktatásügyi tüntetésen azt hangsúlyozták: bűnözők ülnek a Parlamentben, akik minden nap hazaárulást követnek el. Szerintük "ez a rendszer minden nap megpróbál minket ellehetetleníteni, de azt elfelejtik, hogy meg fogunk küzdeni a szabadságukért és a hazáért. Lelkiismerete leszünk ennek a rendszernek" – fogalmazott egyikük, Mészáros Bence.

Perlaki-Boros Noel és Mészáros Bence, az Egységes Diákfront elnökségi tagjai lépett a színpadra a státusztörvény és a rendőri erőszak elleni csütörtöki tüntetésen. Utóbbi arról beszélt, elegük van abból, hogy a közélet nem szól másról, csak a kizsákmányolásról, és abból is, hogy minden nap éhbérért küzdenek a tanárok, vasutasok, mentősök vagy a tűzoltók. Az is zavarja őket, hogy a parlamentben „bűnözők ülnek ma is, akik minden nap hazaárulást követnek el”. Mészáros Bence szerint „ez a rendszer minden nap megpróbál minket ellehetetleníteni, de azt elfelejtik, hogy meg fogunk küzdeni a szabadságukért és a hazáért. Lelkiismerete leszünk ennek a rendszernek”.

Perlaki-Boros feltette a kérdést: '48-ban és '56-ban vajon azért küzdöttek a magyarok, hogy ma „csendben tűrjük a kifosztásunkat? Hogy a Várban piócák dőzsöljenek? Hogy kisajátítsák a mi sikereinket, a saját nemzetünket? Legyen hangos újra a »Talpra, magyar!« Takarodjon el a Fideszt, takarítsuk el Orbán Viktort, de ordítva, amíg az unióban vagyunk!” Szerinte nem lehet olyan, hogy valaki magát kereszténynek hazudva nyomorba taszítson másokat, vagy tudatosan butítsa a népét, miközben ő maga aranykanállal eszi a pacalt.

 
kép: Klubrádió
 

A szakmaiságot nem írhatja fel az ideológia, mindegy, hogy melyik oldalon állsz – mondta Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, aki Örkény Istvánt idézte felszólalása elején. „Hiszem, hogy győzni fog a szakmaiság.”

„Az nem lehet, hogy elhivatott embereket veszítünk el, és katonáknak gondoljuk a pedagógusokat” – fogalmazott a színművész, és köszönetet mondott a lányait tanító tanároknak.

 
kép: Klubrádió
 

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja azt mondta, már több mint 75 ezren írták alá a státusztörvény ellen indított petíciót. Azért vagyunk itt a Belügyminisztériumnál, hogy újra elmondjuk: felforgatná a státusztörvényt az oktatási rendszert, és semmilyen pozitív változást nem hozna – mondta.

Hajdu Steve színművész a rendezvény műsorvezetője, aki egy rappel indítja be a tüntetést. Hozzátette: azért is vannak itt, hogy felszólaljanak a rendőri erőszak ellen.

A noÁr képein látszanak a vidéki tüntetések részletei is:

(via Telex)