„Klubrádió
A lényeg

Újabb tüntetés kezdődött a státusztörvény és a rendőri erőszak ellen

1/06/2023 17:31

| Szerző: Klubrádió

Megtelt a József Attila utca BM melletti része, nagyjából ezren lehetnek a tüntetők, akik megint a rendőri erőszak ellen és a státusztörvény ellen demonstrálnak.

A Telex tudósítása szerint megtelt a József Attila utca Belügyminisztérium melletti része, az emberek egészen a Nádor utcáig állnak.

„Viktor, megbuktál” és „Státusztörvény helyett a pályára vonzó feltételeket” transzparensekkel készültek többen a tüntetésére. Többen a jól ismert piros felkiáltójeles szimbólumot viselik.

Június elsején tizenöt városban tüntetnek újra az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen. A „Levegőt” elnevezésű eseményt Molnár Áron és a Tanítanék Mozgalom szervezi. Szerintük ugyanis „a státusztörvény nem a közoktatás minőségének javításáról és az oktatás szabadságának elismeréséről szól, hanem kicsinyes bosszú és hatalomfitogtatás”.

Budapesten kívül megmozdulás lesz még Sopronban, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Szentesen, Egerben, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Szekszárdon és Balassagyarmaton is.

A rendőrség kiadott egy szórólapot arról, hogyan kell "békésen tüntetni". "Ne legyen megfélemlítő ruhában!", "Bűncselekmény elkövetése esetén előállítjuk!", "A rendbontókkal szemben kényszerítő eszközt alkalmazhatunk!" – írták ahhoz képest, hogy több civil szervezet és szakember szerint jogellenesen és aránytalanul erőszakosan lépnek fel a diákokkal szemben (könnygázzal, gumibottal), akik a tanárok és az oktatás helyzete és a státusztörvény miatt tiltakoznak hónapok óta.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Klubrádió)