„Köszönjük
A lényeg

Szórólapot adott ki a rendőrség arról, hogyan kell "békésen tüntetni"

1/06/2023 14:57

| Szerző: Klubrádió

"Tüntessen békésen!", "Ne legyen megfélemlítő ruhában!", "Bűncselekmény elkövetése esetén előállítjuk!", "A rendbontókkal szemben kényszerítő eszközt alkalmazhatunk!" - írja szórólapján az a magyar rendőrség, amely több civil szervezet és szakember szerint jogellenesen és aránytalanul erőszakosan lép fel a diákokkal szemben (könnygázzal, gumibottal), akik a tanárok és az oktatás helyzete és a státusztörvény miatt tiltakoznak hónapok óta.

Csütörtökön ismét tüntetés lesz, ezúttal tizenöt városban az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen, utóbbi a szervezők szerint nem a közoktatás minőségének javításáról és az oktatás szabadságának elismeréséről szól, hanem „kicsinyes bosszú és hatalomfitogtatás”. Íme a szórólap:

 
forrás: ORFK, police.hu
 

Hivatalos személy elleni csoportos erőszak gyanújával indult ügyészségi eljárás a május eleji kordonbontás miatt. A volt Karmelita kolostor, a miniszterelnök hivatala előtt a tüntetők a „védett személyeket őrző" fémkerítést próbálták elbontani, de a rohamrendőrök erőszakosan léptek fel velük szemben. A könnygáz mellett – ahogy a Lakmusz cikkében felhívta rá a figyelmet – gumibotot is használtak a diáktüntetők ellen.

Az öt előállított ember között volt Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője, és egy 17 éves fiú, akinek közvetlen közelről fújták az arcába a könnygázt, amikor a kordonba kapaszkodott. A fogdán egyiküket sem hallgatták ki, jegyzőkönyvet nem vettek fel, a fiút a szülők tájékoztatása nélkül hajnalig tartották fogva. A Társaság a Szabadságjogokért szakértője többek között arról beszélt akkor a 444-nek, hogy a felvételek szerint a fiú a rendőröknek háttal állva, két kézzel kapaszkodott a kordonba, amit nehéz erőszakos magatartásként értelmezni.

Május 11-én az is kiderült, hogy kilenc olyan diák ellen indít eljárást a rendőrség, akik a hónap eleji tüntetésen eltakarták az arcukat – írta a közleményében TASZ, amely elvállalta a jogi képviseletüket.

(via 444.hu)