„Klubrádió
Reggeli gyors

Tompos: Teljes a fejetlenség a rendőrök közt

4/05/2023 12:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Szörnyű volt látni a tanáraikért küzdő diákok rémületét, ahogy könnygázzal fújják le őket" – mondta a Klubrádiónak Tompos Márton. A Momentum szóvivője elmondta, miután bevitték, se ujjlenyomatot nem vettek tőle, se jegyzőkönyvet nem készítettek. Így csak "folyosói beszélgetésekből" tudta leszűrni, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, és tiltott rendezvényen való részvétel miatt indítottak eljárást ellene.

2023. május 04. Reggeli gyors - részlet 23.05.04. Tompos Márton
11:21
00:00

Kétszer is bevetettek könnygázt a rendőrök a szerdai kordonbontó tiltakozókkal szemben. A rendőrök több embert berángattak a kerítés mögé, köztük a momentumos Tompos Mártont is.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, több órányi vegzálás után végül hajnali fél 2-kor engedték ki Tompost a Gyorskocsi utcából. A Momentum szóvivője az ügyvédjével sem beszélhetett.

"Miután megbilincseltek, több mint másfél órán át várakoztam a Karmelita előtt" – mondta a Reggeli gyors műsorában Tompos. 

Arról is beszélt Tompos,, hogy amikor a tömeg lebontotta a kordont, ő az első sorban volt, és tanúja volt annak, hogy egy tizenéves diákot közvetlen közelről fújtak le, és miközben már cselekvőképtelenül az oszlopba kapaszkodott a rendőrök hátulról tunfával ütötték őt. Tompos próbált a diáknak segíteni, de "a rendőrök gyorsabbak voltak". Ezután "rángatták el" Tompost. A diák több mint egy óráig nem kapott ellátást, mert a mentőket nem engedték be a területre. Erről beszélt korábban a Klubrádiónak Bozai Ákos, az ADOM diákmozgalom aktivistája és Ádám Domonkos, az Egységes Diákfront tagja: amikor tömegverekedésre hivatkozva mentőautót hívtak a helyszínre, több percig nem engedte be a területre a rendőrség, mondván, nincs is tömegverekedés

"Szörnyű volt látni a tanáraikért küzdő diákok rémületét ahogy könnygázzal fújják le őket" – tette hozzá. Megjegyezte, miután bevitték, se ujjlenyomatot nem vettek tőle, se jegyzőkönyvet nem készítettek. Így csak "folyosói beszélgetésekből" tudta leszűrni, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, és tiltott rendezvényen való részvétel miatt indítottak eljárást ellene. Ezt követően "semmi", teljes káoszt tapasztalt a rendőrök részéről. Amikor elengedték a Gyorskocsi utcából, még sokan közülük "vártak a soruklat". Tompos az ügyben panaszt tesz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Tompos Mártonnal
2023.05.04., csütörtök 8:44
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János