„Klubrádió
A lényeg

Rendőrsorfal várta a tüntető diákokat a Karmelitához vezető úton

3/05/2023 19:42

| Szerző: Klubrádió

Könnygázt vetettek be a rendőrök a kordonbontó diákok ellen.

Pankotai Lili azzal a felszólítással zárta le a "Folytatjuk!" elnevezésű diáktüntetést, hogy "három a magyar igazság, egy a ráadás", ezért megnyitotta a negyedik tüntetést, és mindenkit felszólított, hogy menjenek fel a Karmelitához.

"Menjünk fel!" – zúgta a tömeg.

Pankotai Lili azt is mondta, hogy a korábbi megnyilvánulásai miatt követték és Bohár Dánielék, kormánypropagandisták próbáltak róla kompromittáló adatokat gyűjteni.

2023. május 03. A lényeg - részlet (2023.05.03.) Pankotai Lili
00:34
00:00

Azonban a Dísz téren tömött rendőrsorfal várta a tüntetőket ezzel elállva a Karmelitához vezető utat a tüntetők elől. 

"Kismalac, kismalac, engedj be", "Magyar rendőr velünk van", "Könnygáz nem tanít" – skandálják a tüntetők közvetlen közelről a rendőröknek.

A diákok ezt követően hátráltak, majd egy kordonbontást követően bejutottak egy építési területre. Az incidenst követően megérkeztek a rohamrendőrök, akik könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

Kétszer is bevetettek könnygázt a rendőrök, több diákon gázmaszk van. "Mocskos Fidesz" – skandálták a tüntetők. A diákok több kordont is kivettek a helyéről, és ledobták őket a földre, a rendőrök próbálták visszaverni a tüntetőket.

Legalább két embert a rendőrök berángattak a kerítés mögé, hátul rendőrségi kisbuszok állnak. Jelenleg a rohamrendőrök az építési terület előtt állnak, a tüntetők sem akarják előrébb nyomni őket. Jámbor András országgyűlési képviselő is próbált alkudozni a rendőrökkel, de neki is azt mondták: menjen odébb.

Egy tüntető felmászott az építési állványra, a rendőrök még nem intézkedtek vele szemben. A tüntető fentről azt kiabálta, hogy a tüntetők többen vannak, mint a rendőrök.

A Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van – írta hivatalos közleményében a rendőrség.

Tompos Mártont, a Momentum frakcióvezető-helyettesét is bevitték a rendőrök a kordonok mögé, ahol gyorskötelezővel összekötötték a kezét és elzárták a tömegtől – mondta a Telexnek a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc. Gelencsér azt mondta: nem tudják, miért vitték el Tompos Mártont, szerinte jogellenesen cselekednek a rendőrök, mert nem tehetnék meg, hogy képviselőként ne engedjék be őket a párttársukhoz.

A tömeg kilenc óra magasságában oszolni kezdett, ekkor már csak körülbelül százan tartózkodtak a helyszínen. A demonstrálók távozásával a tüntetés is véget ért.

Előzmény

"Folytatjuk!" címmel tüntetést tartott az Egységes Diákfront szerda délután Budapesten. A demonstráción a résztvevők az oktatás jövőjéért demonstráltak. Céljuk, hogy a kormány ne vezesse be a "bosszútörvényt", amivel csorbulna a tanárok autonómiája és a közalkalmazotti státusz helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony lenne az ágazatban.

Négy óra után nem sokkal pár száz fős tömeg várakozott a Bazilika előtti Szent István téren. A PDSZ és az ADOM Diákmozgalom táblája van a tér közepén. A tömeg átvonult a Clark Ádám térre.

Szabó Tímea, a Párbeszéd-ZÖLDEK frakcióvezetője is felszólalt a tüntetésen. A képviselő azt mondta: anyaként van itt ma este, a gyerekeiért, mert nem akarja, hogy könnygázt nyomjanak az arcukba csak azért, mert ők kiállnak az igazukért. A fiataloknak megköszönte, hogy nem adják fel a harcot, szerinte az akkumulátorgyárak telepítése és a státusztörvény bevezetése is a fiatalok jövőjének tönkretételéről szól. "Elegünk van" – kiabálta a tömeg. Harcoljatok Magyarországért, harcoljatok a jövőtökért! – zárta beszédét a képviselő.

2023. május 03. A lényeg - részlet (2023.05.03.) Szabó Tímea
00:34
00:00