„Klubrádió
Esti gyors

Nagy Erzsébet: Abszurd, hogy a Uniótól várjuk, a kormánynak bőségesen van forrása béremelésre

9/06/2023 07:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A sztrájkfolyamat egyik célja, tájékoztatni az EU-t hogy a kormány továbbra sem tartja a pedagógusok bérei és az oktatásügyben tett vállalásait – mondta Nagy Erzsébet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerint abszurd, hogy az uniós pénzek folyósításától teszi a kormány függővé a tanárok fizetésemelését. "A kormánynak erre bőségesen van forrása"

2023. június 08. Esti gyors - részlet 23.06.08. Nagy Erzsébet
07:37
00:00

Ahogy arról több alkalommal beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter benyújtotta a státusztörvény tervezetét a parlament elé. A belügy a tanároknak elküldött levelében azt írta, hogy "több hónapos, átfogó egyeztetést követően" nyújtják be kedden a törvény tervezetét. "A törvényjavaslat megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését". Erről korábban Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója azt mondta a Klubrádiónak, hogy csupán látszategyeztetésről lehet szó.

Annak ellenére lépte meg a tárca ezt, hogy május 30-án levélben kérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az államtitkárságot, hogy a tervezet végleges szövegét küldjék el nekik. "Válasz nem érkezett. Nem is csoda, hiszen a most beterjesztett változatban vannak olyan szövegrészek, melyeket eddig senki nem látott" – áll a PDSZ közleményében. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezi a sztrájkbizottsági tárgyalások összehívását.

"Nem fújtuk le a határozatlan idejű sztrájkot, ezért a kormánynak eddig is kötelessége lett volna folyamatosan egyeztetni a követelésekről" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Nagy Erzsébet. A PDSZ választmányi tagja hozzátette, az – eddig ismeretlen, ennek megfelelően egyeztetés nélkül bekerült részekkel kibővített – státusztörvényt beterjesztették, amellyel uniós vállalásokat sem vettek figyelembe, és költségvetési kihatása is van. Ezért érezték szükségét a szakszervezetek összehívni a sztrájkbizottságot.

Megjegyezte, az Európai Unió – egyébként nem jellemző módon – "hatalmas összegeket" biztosít a pedagógusok béreinek emelésére. Ezt persze a uniós kívánalmak teljesítése nélkül nem folyósítják. Ezzel kapcsolatban Nagy kifejtette, "a sztrájkfolyamat egyik célja, tájékoztatni az EU-t hogy a kormány továbbra sem tartja be e téren vállalásait". Másfelől abszurdnak tartja, hogy az uniós pénzek folyósításától teszi a kormány függővé a tanárok fizetésemelését. "A kormánynak erre bőségesen van forrása" – jelentette ki.

Megjegyezte, ha a státusztörvény hatályba lép, nagyon sok tanár nem írj alá az új jogviszonyt. A PDSZ számításai szerint számuk a 12 ezer főt is meghaladja, ez összhangban áll Pilz Olivér korábbi 10 ezres becslésével. Emellett folyamatosan mennek nyugdíjba a tanárok, a pályára pedig sokkal kevesebben érkeznek. "Azzal is számolni kell, hogy szeptemberben nem tudjuk elkezdeni a tanévet" – vetette fel Nagy.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Nagy Erzsébettel
2023.06.08., csütörtök 18:15
Riporter: Kárpáti János