„Klubrádió
A lényeg

Levelet kaptak a pedagógusok Pintértől

7/06/2023 00:11

| Szerző: Klubrádió

A belügyminiszter többször említi, hogy a tervezetről több hónapon keresztül tartottak szakmai egyeztetéseket. A szakszervezetek meg megkarmolják magukat, hiszen pont az egyeztetés hiánya miatt is tiltakoznak.

Kedd este a pedagógusok először a KRÉTA rendszeren keresztül, majd az Oktatási Hivataltól kaptak egy levelet, amiben Pintér Sándor belügyminiszter kifejti, hogy is néz ki az új pedagóguséletpálya-modellről  szóló törvény tervezete (először áthúzva a státusztörvény olvasható a Telex oldalán). Ezt a tájékoztatót több pedagógus is elküldte a lapnak.

Pintér többször említi, hogy a tervezetről több hónapon keresztül tartottak szakmai egyeztetéseket, és kiemeli, hogy a gyerekek érdeke a legfontosabb. Szó esik a „jogosan járó uniós forrásokról”, költségvetési mozgástérről és a 800 ezres átlagbérről. Hogy bruttó vagy nettó, nem derül ki. A levélben nyolc oldalban ismertetik a tervezetet.

Bár a Belügyminisztérium közleménye szerint többször is egyeztetettek a státusztörvény tervezetéről a pedagógus-szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral, az Országos Köznevelési Tanáccsal, az Országos Diáktanáccsal és más szakmai szervezetekkel, illetve az egyházakkal, az eddig megismert részletek miatt hónapok óta rendszeresek az országos tiltakozó akciók, amelyeken diákok és tanárok fejezik ki elégedetlenségüket a várható változásokkal és a jelenlegi helyzettel szemben.

A szakszervezeteknek erről azonban más a véleményük.