„Klubrádió
A lényeg

Pilz Olivér, a Tanítanék egyik alapítója letétbe helyezte felmondását a státusztörvény miatt

7/06/2023 17:05

| Szerző: Klubrádió

A hírt a mozgalom saját Facebook oldalán jelentette be.

Pilz Olivér az oktatásügyi tüntetések régi szereplője: még 2016-ban kezdett tiltakozni, hogy reformokat indítson el a közoktatásban. A miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára nyílt levélben sürgette az oktatási rendszer megreformálását.

Pilz később is aktív maradt az oktatási kérdésekben. Részt vett azon a tavaly decemberi eseményen is, ahol Pintér Sándor belügyminiszter és Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár közoktatást érintő terveikről beszéltek. Pilz az egyeztetés után azt mondta, Pintér nem érti az oktatás problémáit.

A heves tiltakozásokat kiváltó státusztörvényt kedd délután nyújtotta be a parlamentnek a Belügyminisztérium. A jogszabály első verziója március elején jelent meg a kormány honlapján, és sokkolta a pedagógusokat, mert abban a bérrendezés és az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése mellett visszanyesték volna a tanárok jogait és növelték volna a terheiket.

A javaslat miatt tüntetések kezdődtek, amelyeken a rendőrség könnygázt is bevetett a tiltakozó tanárok és diákok ellen. A tavalyi kormányalakítás óta az oktatásért is felelős Belügyminisztérium csak néhány ponton volt hajlandó finomítani (például a megfigyelhetőségnél és az átvezénylésnél), de szakszervezetek a javaslat visszavonását kérték.

A Tanítanék a Facebookon azt írta: ha megszavazzák a bosszútörvényt, a jelenlegi több tízezres tanárhiány tovább emelkedik. Pilz Olivérhez hasonlóan rengetegen elhivatottak a szakma iránt, azonban az új, megfélemlítő és cenzúrázó körülmények között sokan úgy fognak dönteni, hogy nem tudják tovább folytatni.

(via 444)