„Köszönjük,
A lényeg

Benyújtja a BM a státusztörvény tervezetét a parlamentnek

6/06/2023 16:38

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés elé kerül a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezet – közölte a Belügyminisztérium kedden.

A törvény ellen hónapok óta tüntetnek a tanárok, diákok, szülők és támogatóik, a tüntetések pedig többször erőszakba fulladtak: a rendőrök a miniszterelnök hivatalánál könnygázzal és gumibottal is oszlatták a tüntetőket, több embert be is vittek. A legutóbbi (békés) demonstráció éppen hétfőn volt.

A belügy szerint „több hónapos, átfogó egyeztetést követően” nyújtják be kedden a törvény tervezetét. „A törvényjavaslat megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését” – írják.

A közleményből a kötelező baloldalazás sem maradhatott ki: „a tervezet körül a baloldal részéről gerjesztett öncélú politikai viták, a diákokat erőszakba forduló tüntetésekbe sodró megmozdulások miatt ismét leszögezzük: a pedagógusok béremelési programja már rég elindulhatott volna, ha a baloldal politikusai havi 5-6 millió forintért Brüsszelben nem akadályozzák, hogy Magyarország megkapja a jogosan járó uniós forrásokat, s így a magyar pedagógusok mihamarabb átlagosan havi 800 ezer forintot keressenek” – írták.

Sőt, nem is csak egy bekezdést töltöttek ezzel: azt írták, hogy a törvénytervezetet „a baloldal és egyes pedagógus szakszervezetek álhírei, hangulatkeltése és erőszakba forduló megmozdulásai kísérték”. 

Szerintük állításuk szerint összesen húsz alkalommal egyeztettek a szakmai és az érdekképviseleti szervezetekkelés az országgyűlési ellenzéki pártokkal is, a szakszervezetek szerint azonban a törvénytervezet még így is nagyon távol van attól, hogy a pedagógusok számára valóban elfogadható legyen. Ezzel együtt az áll a közleményben, hogy „az egyeztetés során beérkezett érdemi javaslatok jelentős részét befogadtuk”.

A kritikusai bosszútörvénynek nevezik a státusztörvényt. Mások mellett a 2010 utáni Orbán-kormányok első oktatásért felelős minisztere, Réthelyi Miklós is aláírta a pedagógusokat támogató nyilatkozatot, amelyben így indokolták kritikájukat:

„A döntéshozók a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával büntetik a hivatásuk méltóságáért küzdő tanítókat és tanárokat. Igazolhatatlan eljárásukat a bosszú szándéka vezérli.

A tervezett kényszerintézkedések lehetővé teszik a túlterhelt és más szellemi foglalkozásokhoz képest szégyenletesen alulfizetett pedagógusok munkaidejének növelését, fokozzák munkahelyi kiszolgáltatottságukat, csorbítják jogaikat. Ezek a rendszabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tanárhiány ellensúlyozására alkalmatlanok, éppen ellenkezőleg, a pálya elhagyására késztetik az érintetteket és elriasztják a fiatalokat a tanári hivatástól” – fogalmaznak az aláírók.

(via hvg.hu)