„Klubrádió
A lényeg

Státusztörvény: A szakszervezeteket meglepte a kormány lépése

6/06/2023 18:48

| Szerző: Klubrádió

Hiába a hónapok óta tartó tüntetés a diákok és a pedagógusok részéről, a Belügyminisztérium benyújtotta a státusztörvény tervezetét a parlament elé. A szakszervezeteket teljesen meglepte, hogy a kormány máris lépett a törvénnyel kapcsolatban.

2023. június 06. A lényeg / részlet, Nagy Erzsébet (23.06.06.)
00:59
00:00

A PDSZ ügyvivőjét meglepte, hogy már most beterjesztették a Parlament elé „a teljesen méltán bosszútörvénynek nevezett státusztörvényt”. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt nem tudta megmondani, hogy ezek után fognak folytatódnak- e a tárgyalások a kormány szereplőivel. Arról nem volt szó, amikor legutóbb, május 16-án találkoztak, hogy az lett volna az utolsó egyeztetés.

Közölte, a belügyminiszter, illetve a miniszterelnök mindenre elszánt, keresztül akarják vinni ezt a jogszabályt. Megint csak nem mondtak igazat, amikor arról volt szó, hogy lesz még egyeztetés, amelyben megtárgyalják a végrehajtási rendeletet is. Szerinte arról is hazudtak a nyilvánosságnak, hogy széleskörű egyeztetés lett volna.

2023. június 06. A lényeg / részlet, Totyik Tamás (23.06.06.)
00:51
00:00

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét is meglepte a státustörvény beterjesztésének időpontja hiszen – ahogy Totyik Tamás, a PSZ alelnöke mondta – még a tervezet végleges formáját sem látták, szeretnék tehát egyben megnézni. A költségvetésben szereplő 6 százalékos béremelést pedig 20 százalék feletti infláció mellett egyszerűen nevetségesnek tartja az alelnök. Hozzátette, ehhez nem az Európai Uniótól kellene segítséget várni, hanem megoldani hazai forrásból. Szerinte azzal nagy gond lesz, hogy szeptember 1-jéig meg tudja-e oldani a minisztérium a jogállásváltást a pedagógusoknál.