„Támogassa
Reggeli gyors

Pilz: A kormány egyeztetése csak látszat

7/06/2023 11:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nincs tudomása Pilz Olivérnek olyan egyeztetésről, amely során a kormány és az oktatásügy problémáira megoldást kereső szervezetek kétoldalú tárgyalást folytattak volna. A Tanítanék Mozgalom társalapítója csak az olyan, névlegesen oktatással foglalkozó szervezetekkel tudja elképzelni, amelyeket a kormány hozott létre. "Azt tudjuk, hogy a kormány jól el tud vitatkozni magával."

2024. május 16.
00:00
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a diákok és a pedagógusok hónapok óta tartó tüntetése dacára, a Belügyminisztérium benyújtotta a státusztörvény tervezetét a parlament elé. A belügy most azt írja, hogy "több hónapos, átfogó egyeztetést követően" nyújtják be kedden a törvény tervezetét. "A törvényjavaslat megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését"

"A jogszabály attól nem lesz jobb, hogy három, négy, akár ötven paragrafusát átírjuk" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója. A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára szerint a státusztörvény alapvetően nem az oktatás minőségének javításáról szól.

"Bár a kormányzati kommunikációban jól hangzik, hogy a gyerek az első, jó lenne látni a tervezet azon pontjait, amelyek ezt támasztják alá" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a státusztörvény nézete szerint nem erről szól. Így az állítást csúsztatásként, vagy hazugságként is lehet értékelni.

Az egyeztetésekkel kapcsolatban megjegyezte, nem volt olyan tárgyalás, amely során egyenlő felekként vitatkozva megvitatták az oktatásügy problémáit. Ezek alapján az kormány által említett egyeztetéseket – ha voltak ilyenek – csak az olyan, névlegesen oktatással foglalkozó szervezetekkel tudja elképzelni Pilz, amelyeket a kormány hozott létre. "Azt tudjuk, hogy a kormány jól el tud vitatkozni magával" – tette hozzá fanyarul.

Becslése szerint az oktatásból jelenleg 16 ezres tanárhiányt a státuszváltás további 10 ezerrel növeli meg. Ez azokra, akik a pályán maradnak további terheket ró. És mivel sok tárgyra már most sincsen tanár, az oktatás egyre több területen omlik össze. Pilz szerint a folyamat már elkezdődött.

A tanárok átvezényelhetőségével kapcsolatban megjegyezte, hogy a tervezetnek van egy része, amely legalábbis számításba vette a kisgyermekes tanárok kötöttségeit, így nem lehet őket automatikusan átvezényelni más intézmébnyekbe, adott esetben más városba. Ennek ellenére el tud képzelni olyan nyomásgyakorlást, amely mellett még a kisgyermekes anyák is kénytelenek ingázni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pilz Olivérrel
2023.06.07., szerda 7:43
Riporter: Para-Kovács Imre