„Támogassa
Reggeli gyors

Működnek a szankciók? Attól függ, ki magyarázza az adatokat

28/08/2023 08:45

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szijjártó Péter a Tranzit Fesztiválon újra elmondta, hogy a szankciók szerinte nem az orosz gazdaságnak, hanem az EU-nak ártanak. Tucker Carlson budapesti beszéde virális lett, a többek között David Pressman nagykövetet bíráló volt tévés szereplését már több mint öt millióan látták. Az indiai sajtó azt latolgatja, Sándor Fegyir mennyit segíthet az ukrán-magyar kapcsolatok javításán. Nemzetközi lapszemle.

2023. augusztus 28. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.08.28.
05:29
00:00
A Fox News Tv egykori sztárja ostorozta budapesti amerikai nagykövetet – számolt be a Newsweek Tucker Carlson újabb magyarországi fellépéséről. A volt tévés bírálta David Pressmant, amiért az LMBTQ jogok élharcosa lett, amivel szerinte "gusztustalan és megbocsáthatatlan" módon a saját érdekeit tartja szemelőtt. A jobboldali kommentátor az Egyesült Államok nevében bocsánatot kért a magyaroktól, amiért a nagykövet nem képviseli az evárható normát. Az írás felidézi, hogyan állt ki David Pressman a melegellenes elemeket tartalmazó "feljelentési törvényt" – amelyet Novák Katalin végül visszaküldött az Országgyűlésnek. A lap megemlíti amerikai jogvédő szervezetek hazánkra vonatkozó kiritkáit is, miszerint nincsenek demokratikus normák és az ország a totális autokrácia irányába halad. Carlson budapesti beszéde virális lett – írja a szerző, a hét eleje óta Carlson 5,3 millióan látták az X-en (vagyis Twitteren). Igaz, ez semmi ahhoz képest, hogy a Donald Trump volt elnökkel felvett beszélgetését 260 millióan nézték meg a 350 milliós Amerikában.

Szijjártó PéterTranzit Fesztiválon arról beszélt, önámítás az EU részéről az, hogy a szankciókkal sikerül megbénítani az orosz gazdaságot, szerinte sokkal inkább Európát teszik tönkre a büntető intézkedések – számolt be az angol és francia nyelven is közvetítő iráni Press TV. Nem mondott újat, csak azt, ami a kormányzati papagájkommandó rendszerint hangoztat, hogy megbuktak az uniós reformok. A külügyminiszter hozzátette, hogy tulajdonképpen az egész világ ezeken a szankciókon röhög. Az uniós vezetők háborús pszichózisban szenvednek – idézi az iráni TV Szijjártót. Az Egyesült Államokat is hibáztatta, amely – szerinte – belekényszerítette az EU-t a "ki tud többet segíteni Ukrajnának" versenybe, és az európai vezetők felültek ennek a provokációnak. Az írás ezzel szembeállítja Josep Borrell szavait, aki az EU elsőszámú diplomatájaként szintén szombaton határozottan állította, hogy kemény és kézzelfogható hatásuk van az orosz gazdaságra az uniós szankcióknak. Mindenesetre a Nemzetközi Valutalap (IMF) előrejelzése szerint az orosz gazdaság 0,7 százalékkal nő az idén és 1,3 százalékkal jövőre. Ezzel szemben az európai országokra további, az elmúlt évek megélhetési válságán túlmutató nehézségek várnak. Példaként említi a cikk, hogy júniusi belga statisztikák szerint csak Brüsszelben több mint 1000 vállalkozás húzta le a rólót. Az írás ezután dicséri a magyar kormányt, amelyik kezdettől fogva – az iráni megítélés szerint helyesen – követelte a békét, és nem volt hajlandó fegyvereket sem küldeni. Ezután Orbán Viktort is idézik, aki a német Bildnek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy Ukrajna a szövetségeseivel együtt soha nem fogja tudni megnyerni ezt a csatát a harctéren. Tegyük hozzá, Irán köztudottan oroszpárti politikát folytat.

Orvosi eszközöket gyártó üzemet épít a Samyang Biopharm G
 
Szijjártó Péter,
Budapesten, 2020. július 28-án.
 
 Fotó: MTI/Illyés Tibor 
 

Az ukrán Evropejszkaja Pravda is bemutatta Szijjártó beszédét nagyvonalakban, csak éppen az iránival ellentétes álláspontot mutatott be a szankciók sikeressége tekintetében. Az Európai Bizottság összesítését idézi fel a lap, miszerint a 91 milliárd euróra rúgó szankciók összességében nagy csapást mértek az orosz gazdaságra és technikai fejlődésére, miután az orosz költségvetés harmadát kénytelenek a katonai és védelmi politikára fordítani. Emellett az orosz export és az import is 50 százalékkal esett vissza globálisan a 2021-es adatokhoz képest. A cikk hozzáteszi, vannak, akik segítő jobbjukat nyújtják Oroszországnak, például Kína, Kazahsztán, Törökország és az Arab Emirátusok.

Az indiai News 18 tv-csatorna az új magyarországi ukrán nagykövetet mutatja be, aki megbízólevelét még mindig nem tudta átnyújtani Novák Katalinnak. A riport meglehetősen bizakodó álláspontot tükröz: Sándor Fegyir a nyelvnek és jó kapcsolatainak köszönhetően valószínűleg javulást hoz a két ország viszonyában.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.