„Támogassa
A lényeg

Szijjártó: Nemzetellenes elkergetni az akkugyárakat

26/08/2023 20:51

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó egyenesen nemzetellenes törekvésnek nevezte, ha valaki megvezeti a magyarokat és olyan mozgalmakat hoz létre, aminek nyomán az akkugyárak nem Magyarországra települnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lazább hangvételű előadást tartott a kormányközeli arcokat ellenzékiekkel összeeresztő, és miniszterek, sőt, a miniszterelnök előadásait befogadó Tranziton – írja a hvg.hu.

Bár szerinte Magyarország két világ közt van, beszédében szinte rögtön kinyilvánította Kínával való szimpátiáját.

Gazdaságilag viszont Kína és az Európai Unió vállalatai között hatalmas a forgalom, évi 800 milliárd euró, így még a német politika azt mondja, Kínával nem lehet együttműködni, Szíjjártót – saját elmondása szerint – a legnagyobb német autógyártók keresik meg rendszeresen azzal, hogy hozza Magyarországra, a már meglévő gyáraikhoz a távol-keleti akkugyártókat. Szíjjártó szerint pedig arról bár lehet vitatkozni, hogy jók-e az elektromos autók, de felesleges a felvetés is, hiszen eldöntött kérdésről van szó, Magyarország pedig ezt ki tudja használni, hiszen a keleti és nyugati óriáscégek első számú találkozási helyévé vált.

Beszélt az akkugyárakról is. Szerinte korunk egyik legnagyobb kérdése, hogy ezek hol lesznek, és hol vesznek el munkahelyek a jövőben, hiszen a hagyományos autóiparnak vége lesz, ha nem lehet új robbanómotoros autókat eladni. Mint mondta, az akkugyárakért nagy tülekedés van európai szinten is, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy megmentse a munkahelyeket.

Szerinte ebben a gyárakért való vetélkedésben kerülnek elő azok az eszközök, hogy többen megpróbálják megvezetni a helyi lakosságot és átverik a saját otthonukért aggódó embereket, felhasználják őket.

Szijjártó egyenesen nemzetellenes törekvésnek nevezte, ha valaki megvezeti a magyarokat és olyan mozgalmakat hoz létre, aminek nyomán az akkugyárak nem Magyarországra települnek.