„Klubrádió
Megbeszéljük...

Molnár Csaba: Orbánt nem lehet pacifikálni

31/05/2019 18:48

| Szerző: Bolgár György

A magyar miniszterelnököt le kell győzni. A megzabolázásához megvannak az eszközei az Európai Uniónak, elsősorban a pénz.

 

2019. május 31. Megbeszéljük - részlet 19.05.31.
16:55
00:00

Magyarországnak nem érdeke, hogy az Európai Néppárt visszavegye a Fideszt – mondja a DK urópai parlamenti delegációjának vezetője. Molnár Csaba ezt azzal magyarázta, hogy ha Orbán visszatérhetne, ha engednének a pórázán, megerősítve érezné magát és azonnal megcsinálná mindazt, amit most elhalasztott, például a közigazgatási bíróságokat. Úgy fogalmazott: Orbán Viktort nem lehet pacifikálni, hanem le kell győzni. Ez az egy módszer van.

Az Európai Uniónak megvannak az eszközei a miniszterelnök megzabolázására, elsősorban a költségvetési alku. Ő pontosan tudja, hogy a magyar gazdaságot a német autógyárakon kívül az EU tartja életben, arról nem beszélve, hogy a támogatásokból lehet elcsalni.

Orbán szövetségesei stratégiai vereséget szenvedtek a választásokon, nincs is már szövetségese, nincs barátja, ezért teper kézzel-lábbal, hogy bent maradhasson a néppártban. Molnár Csaba szerint eddig sem volt befolyásos politikus Európában, de ezután csekély befolyásúból nulla befolyású lehet, ami a politikai halálához vezethet.

A magyar kormányfő a Fidesz számára nagyon fontos, alkotmányos ügyekben eddig egyszer lépett csak vissza, a választási regisztráció ügyében. Most a közigazgatási bíróságok felállításának elhalasztása a második eset, nem csoda, hisz összeurópai szinten szenvedett vereséget.

A DK politikusa a delegáció legfontosabb feladatának azt tartja, hogy nagy ügyekben, mint a demokrácia szétverése, a jogállam leépítése, tudjanak erőt felmutatni Orbánnal szemben, és ehhez találjanak támogatókat Brüsszelben. Bár tárgyaltak a liberális frakcióval is, úgy döntöttek, hogy a baloldali frakcióhoz csatlakoznak, amelynek ugyan csökken a létszáma, de ez azt is jelenti hogy a négy DK-s, és az egy szocialista képviselő a korábbinál nagyobb erőt képvisel majd.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.