„Klubrádió
Esti gyors

MOK: Pertársaságokba tömörülnek a szerződésre kényszerített orvosok

4/04/2023 21:01

| Szerző: Klubrádió/szg

Sokan nem írták alá az új szerződést, de vannak olyanok is, akik aláírták a „felülről érkező erőteljes nyomás hatására”, miszerint akár ötmillió forintig terjedő bírsággal vagy a praxisuk elvesztésével is sújthatják őket. Utóbbiak pertársaságokba tömörülnek, mert nem érzik legitimnek ezt a szerződésre kényszerítést – mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára az Esti gyorsban.

2023. április 04. Esti gyors / részlet, Svéd Tamás (23.04.04.)
06:45
00:00

Svéd Tamást, a Magyar Orvosi Kamara titkárát kérdeztük arról, hogy 33 ezren léptek be újra vagy maradtak tagok a MOK-ban.

Az Esti gyorsban elmondta, ennél valamivel pesszimistábbak is voltak, ez ellenszélben, egy hónapos határidővel nagyon szép szám. Büszkék rá és nagyon köszönik azoknak a tagoknak, akik nyilatkoztak, hogy maradtak.

Takács Péter államtitkár kedden azt nyilatkozta, hogy a kamara megszüntetése nem volt cél, úgyhogy ilyen szempontból ez abszolút indifferens. A kamara titkára szerint az nem volt elvárható az államtitkártól, hogy szembeforduljon a korábbi narratívájával és kimondja, meg akarták gyengíteni a kamarát, de nem sikerült.

Az alapellátás finanszírozásáról tartott megbeszélésről a kamara titkára azt nem merte kijelenteni, hogy érdemi tárgyalás volt, csak annyit mondott: várják a fejleményeket. Ennél a témánál maradva szóba került, hogy állandó munkabizottságot hoznak létre az államtitkárságon belül. Valamilyen szinten ennek előszele, hogy a háziorvosi munkacsoport tagjai meghívást kapnak ezekre a megbeszélésekre és felvetik a kamara problémáit – mondta Svéd Tamás. Vannak olyan hírek, hogy a következő három hónapban kompenzálják azokat a háziorvosokat, fogorvosokat, akik az új indikátorrendszer bevezetése után túl nagy anyagi veszteséget szenvednének el. Hozzáfűzte: a kamara előre szólt, hogy ez valószínűleg így lesz és így is lett; hogy három hónap múlva miként alakulnak az indikátorok, az még ezen tárgyalások függvénye. Az lenne a cél, hogy ne menjenek tönkre praxisok.

Meg szokták kapni (az államtitkár legutóbbi nyilatkozatában is benne volt), hogy ha szembemennek a kormánnyal, akkor ők politizálnak. Svéd Tamás szerint ez inkább a nagyközönségnek szóló narratíva és feltehetően nehéz róla gyorsan leszállni, bár őszintén reméli, hogy halkulni fog. A kamara eddig sem politizált és ezután sem tervez, de továbbra is fenntartja a jogot, hogy a neki nem tetsző ügyekben – akár erősen – véleményt nyilvánítson. A tagjaikat és rajtuk keresztül a betegeket, a magyar egészségügyet szeretnék képviselni, pártpolitikától mentesen – jelentette ki.

Az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban a MOK titkára azt mondta: sosem az volt a cél, hogy az ügyeletek ne működjenek, a nyomásgyakorlással egyéb problémákra szerették volna felhívni a figyelmet amellett, hogy az átszervezéssel kapcsolatban is voltak kifogásaik. Reméli, hogy ezeken lehet majd idővel javítani.

Sokan nem írták alá az új szerződést, de vannak olyanok is, akik aláírták a „felülről érkező erőteljes nyomás hatására”, miszerint akár ötmillió forintig terjedő bírsággal vagy a praxisuk elvesztésével is sújthatják őket. Utóbbiak ugyanakkor pertársaságokba tömörülnek, mert nem érzik legitimnek ezt a fajta szerződésre kényszerítést, így akár peres úton támadják meg. Ez a napokban zajlik, a társaságok jelentős része összeállt – tette hozzá.

Másrészről viszont az ügyeletek bevezetése is folyamatosan megy végbe, van, ahol csak terv és van, ahol mostanában indul, tehát ez hasonlóképpen várható a továbbiakban is. Még jobb lenne megegyezni – mondta Svéd Tamás. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2023. április 04., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván