„Támogassa
A lényeg

Az államtitkár szerint már nem is érdekes, hogy hányan maradtak az orvosi kamarában

4/04/2023 17:09

| Szerző: Klubrádió

"Ezt szerintem nem kudarc meg siker dimenziójában kell értékelni, mi sosem ezt tettük. A kamara megszüntetése nem volt cél, úgyhogy ilyen szempontból ez abszolút indifferens" - mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár az ATV-nek arra a kérdésre, hogy sikerként vagy kudarcként értékeli-e a kormány az orvosi kamara kétharmadának maradását.

A 444 fűzi hozzá, hogy bár most nem látja jelentősnek ezt a fejleményt, az államtitkár az elmúlt hetekben többször politikai választásként írta le, hogy valaki a kötelező tagság megszüntetése után újra jelentkezik-e az orvosi kamarába. A kamara vezetését DK-snak, sőt, kommunistának nevezte, és a HírTV-ben is arra utalt, hogy aki nem tér vissza a szervezetbe, az a kormány mellett áll ki:

„Én arra kérem a kollégákat, hogy gondolják végig, hogy az előző négyéves ciklusban, akár 2018-tól máig milyen pozitív változások következtek be az ő karrierjükben, finanszírozásukban, és eszerint ítéljék meg az új rendszert. (...) Úgy gondolom, hogy a csendes többség végiggondolja a szakmai és egzisztenciális karrierje alakulását, és ennek megfelelően mellettünk fog kiállni.”

Takács azt is mondta, hogy sok orvost ismer, akik nem értenek egyet a MOK elnökségével, de harminc éve „kamaristák”, ezért maradnak. „Igazából én ennek nem tulajdonítok jelentőséget” – közölte.

Végül lényegében csalással is megvádolta a kamarát: „Elég sok felháborodott e-mailt kaptam vagy e-papíron volt, aki annyira nem értett egyet a mostani elnökséggel, hogy nem elégedett meg egy passzív be nem lépéssel, hanem elküldte, hogy ő nem szeretne belépni. És kapott egy köszönő e-mailt, hogy megerősítette a tagságát”.

Arról nem volt szó, hogy az RTL szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal ügyeletellátásra szólított fel háziorvosokat, ellenkező esetben ötmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják őket.