„Klubrádió
A lényeg

Orvosi kamara: a korábbi tagok több mint fele már biztosan marad

27/03/2023 20:34

| Szerző: Klubrádió

Már több mint 25 ezer orvos jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni – közölte a MOK hétfőn.

A szervezet szerint ez azt jelenti, hogy az eddig is aktív kamarai tagok jelentős többsége továbbra is kamarai tag lesz, ez pedig megteremti egy erős, aktív kamara továbbvitelének lehetőségét.

A MOK-nak körülbelül 50 ezer tagja lehet, közülük 42 ezer az aktív orvos, míg nagyjából 8 ezer a nem aktív. Még 5 napjuk van az orvosoknak, hogy leadják nyilatkozataikat a tagságuk fenntartásáról.

A kormány azt követően döntött a MOK villámgyors ellehetetlenítéséről, hogy konfrontálódott a kamarával az új ügyeleti rendszer bevezetése miatt: a kamara arra kérte a tagságot, ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket. A valódi törésvonal a testület és a kormányzat között inkább az egészségügy rendszerszintű problémái mentén húzódik.

Az expressz módon átnyomott törvénymódosításban a többi között eltörölték a kötelező kamarai tagságot, és a tagoknak maguknak kell jelezniük, hogy kívánnak-e továbbra is a testület tagjai maradni. Amennyiben nem jelzik, automatikusan törlődik a tagságuk.

A Magyar Orvosok Szakszervezete akkor úgy reagált: a kormány nem csupán a köztestületet, hanem a teljes magyar orvostársadalmat támadta meg, amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit

(via hvg.hu)