„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Mocsárrá változhat a Velencei-tó

5/09/2021 11:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Velencei-tó vízminőségének javítása elképzelhetetlen az e célra fenntartott víztározók megfelelő minősége nélkül – véli Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök.

2021. szeptember 03. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. szeptember 03., péntek 09:00): Horányi Tibor és Kiss (L.) László
45:32
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Hónapok óta téma a Velencei-tó apadó vízszintje és a vízpótlás ügye. A közvéleményt sokkolta a tömeges halpusztulás ténye júniusban, amit a hivatalos közlemények szerint a felmelegedett, sekély vízben kialakult oxigénhiány okozott. A több mint 4 tonnányi haltetem eltávolításához a lakosság és a civil szervezetek munkájára is szükség volt. Az oxigénhiányos állapot ellensúlyozása érdekében júniusban vízforgató berendezéseket állítottak be, az átszivattyúzást a tűzoltóság mellett önkéntesek is segítették – írja az Átlátszó.

Horányi Tibor környezetvédelmi mérnök, az Alba Natura Civil Alapítvány tagja  úgy véli, hogy a globális felmelegedésben az ember szerepe már hosszú ideje megállapítást nyert. Ugyanakkor a Velencei-tó helyreállása beavatkozás nélkül 4-5-8 év is lehet, viszont két víztározója is van, amelyet bevetve ez az idő lecsökkenthető. Csakhogy a Velencei-tó vízpótlására épült két víztározót csak horgászati célokra használják hosszú évek óta. Ez teljességgel ellentmond a vízügy azon szabályzatának, hogy a horgászat csak „másodlagos prioritású” a víz pótlásának elsődleges feladata mellett. Ez a tározókban lévő vízminőség romlását is okozhatja.

Megkezdődött a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban része
 
Velencei-tóFotó: Vasvári Tamás/MTI
 

A gond ott van, hogy a vízgyűjtő területek vízelvezető árkait betemették, mezőgazdasági okokból, így ezeket újra meg kéne nyitni ahhoz, hogy ismét cserélődni tudjon a vízállomány. Nincsenek egzakt számok arra, hogy mennyiben járul hozzá a vízminőség romlásához az hogy körbebetonozták a tavat. Sokkal fontosabb a levezető torkolatok megfelelő állapota.

Az alapítvány a tó megmentése ügyében nem csak a lakossággal, de rengeteg szakemberrel beszéltek, és szakmai javaslatokat is készítettek hosszú távú megoldást keresve a tó helyzetére.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Horányi Tiborral
2021.09.03. 9:00
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert