„Klubrádió
A lényeg

A kormány nem tud adni kb. két stadionnyi pénzt a Velencei-tó megmentésére

2/08/2021 09:42

| Szerző: Klubrádió

A Velencei-tó két év alatt elveszítette vízmennyiségének a 44 százalékát, ezért a tó veszélyben van. Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség fideszes képviselője a Fehérvár TV riportjában elmondta, hogy a rendkívül alacsony vízszint miatt nagyon nagy szükség lenne a Velencei-tó vizének pótlására, de a pótlással kapcsolatos tervet jelenleg nem tudja támogatni a kormány, írja a Portfolio

A víz pótlására egy előterjesztés készült, és abban bíztak, hogy a kormány ezt elfogadja, és megindulhat a tó feltöltése. A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta is a javaslatot, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kormány elé terjesztette, viszont „a szükséges pénzeszköz olyan nagymértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”.

A terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség, de a kormány a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást. Marad a tömeges halpusztulás és a tó körüli feszültség.