„Klubrádió
A lényeg

Vadai: Ha a fóti filmstúdióra van pénz, a Velencei-tóra miért nincs?

24/08/2021 07:57

| Szerző: Klubrádió

A gazdaság meghatározó iparágaként hivatkozott Vadai Ágnes DK-s politikus, a Velencei-tó állapotára vonatkozó kérdésére adott válaszában Orbán Balázs. A Miniszterelnökség államtitkára szerint a fóti filmstúdió korszerűsítéséből nem következik a környezet védelmének és hazánk természetes élővilága megóvásának hiánya.

A DK-s Vadai Ágnes arról érdeklődött, hogy ha a fóti filmstúdióra van 42 milliárd forint, akkor a Velencei-tóra nincsen? A választ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízásából Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára küldte meg – írja a hvg.hu. Orbán ebben mindenekelőtt arról írt, hogy a kormány a magyar gazdaság egyik meghatározó ágazataként tekint a mozgóképiparra, amely közel 20 ezer tapasztalt szakembernek ad munkát. Orbán Balázs szerint az ágazat 2019-ben 164,4 milliárd forint itthon realizált exportbevételt termelt, amelynek 94 százaléka külföldi produkcióktól származik. Mindehhez a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. fóti telephelyének kihasználtsága is hozzájárul szerinte, mivel az adottságai miatt igen kedvelt a hazai és külföldi filmkészítők körében.

"Ennek ellenére az 1970-es évekbeli alapítása óta a fóti stúdió nagyobb volumenű fejlesztésére mindeddig nem került sor" – írta.

 
Velencei-tó Fotó: Facebook
 

Az államtitkár azt is írta, hogy „a fóti filmstúdió korszerűsítéséből nem következik a környezet védelmének és hazánk természetes élővilága megóvásának hiánya”, illetve, hogy a Velencei-tó közös ügy, „amelynek fejlesztésére a kormányzat folyamatosan jelentős költségvetési forrásokat fordít”. Orbán Balázs ezután arról ír, hogy a vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig már 14 milliárd forintot biztosított.