„Klubrádió
A lényeg

Velencei-tó: 300 kiló haltetemet szedtek össze

16/08/2021 16:40

| Szerző: Klubrádió

Az oxigénhiány miatt az előzőekhez képest kisebb, de így is nagy mértékű halpusztulásról számolt be a Magyar Országos Horgász Szövetség.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) Velencei-tavi Kirendeltsége munkatársaival és a horgászszervezetek önkénteseivel ismét azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését – írja a hvg.hu. Az elmúlt három nap alatt 300 kilogramm haltetemet szedtek össze. Arra számítanak, hogy a helyzet hamarosan jobb lesz, mivel, mint írják: "A meteorológiai előrejelzések alapján legkésőbb keddtől javulhat a helyzet, mert élénkülő légmozgás, lokális csapadék és jelentősebb lehűlés is várható."

Emellett kiemelik azt is a közleményükben, hogy a nyaralók szempontjából így is rendben van a víz, így korlátozásokra nincsen szükség.

Június második felében ennél sokkal nagyobb léptékben pusztultak a Velencei-tó halai. Az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5 százalékát érintette.

A MOHOSZ szerint a tó alacsony vízállása és a gyarapodó lágyiszapréteg a közeljövőben vízpótlási beavatkozást és egy átgondolt nádművelés beindítását igényli. A vízellátás megoldása, annak biztonsága a térségi turizmus és az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat – teszik hozzá.