„Klubrádió
Reggeli gyors

"Aki ezt idetette, tüntesse is el!" - Betonfal a Velencei-tó partvonalán

23/04/2021 08:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Gárdony polgármestere, Tóth István minden, a Velencei-tó partvonalát képező területet bebetonozott, sőt az Agárdi szabadstrand vonalán 40 centis falat emelt. Vass Péter, a Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistája azt mondta, hogy a polgármester minden partszakaszt el akar adni. A csoport célja, hogy a polgármester az Agárdi szabadstrandra telepített betonfalat haladéktalanul bontassa le és gondoskodjon arról, hogy Gárdony partszakaszain ne helyezzenek el további betonfalakat.

2021. április 23. Reggeli gyors - részlet 21.04.23. Vass Péter
11:08
00:00

Szörny bukkant fel a strandnál: de nem természeti lény, hanem emberi építmény – írja a hellovidek.hu arra a fél méteres betonfalra utalva, amelyet az Agárdi szabadstrand partján húzott fel Gárdony polgármestere, Tóth István (Fidesz-KDNP). A Facebookon  szerveződő, Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistája, Vass Péter a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem villámcsapásként történt a beépítés. Állítása szerint a polgármester minden partszakaszt el akar adni. Olyan szakaszt is, amelyet nem véletlenül neveznek szabadstrandnak. Itt épült a fél méteres betonfal.

Vass azt is elmondta, hogy a Velencei-tó 13 milliárd forint uniós támogatást kapott arra, hogy a tó teljes partvonalán felújítsák a partfalat. Azonban ahelyett, hogy a partvonalat lidósították volna, vagyis mindenütt fürdésre alkalmassá tették volna, 40 centivel megemelve végigbetonoztak minden partszakaszt, ahol lakott terület van.

A Kelet-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság hullámvédelemmel indokolta a betonozást. Vass szerint a kis kiterjedésű tó esetében soha nem fordult elő, hogy akár 40 centire megemelkedett volna a vízszint. A kevés csapadék miatt az sem várható, hogy a Velencei-tó szintje a továbbiakban emelkedne. A probléma olyan súlyos, hogy két víztározót is építeni kellett, hogy szükség esetén után tudják tölteni a tavat. Így az egész beruházás érthetetlen.

Vass hozzátette, hogy a polgármesterre jellemzőek az érthetetlen, önkényes döntések. Amikor arról kérdezték Tóth Istvánt, hogy miért szedette le a hulladékgyűjtő kukákat, azt felelte, hogy "különben beleszemetelnek". Mindez Vass szerint ez arról szól, hogy a polgármester nem szereti a nem helyi strandolókat, akik egy-egy napra leutaznak, és az otthonról hozott elemózsiájukat fogyasztják. Vagyis nem helyben költenek. A polgármester szerint ezzel a városnak csak a költségei nőnek, nincs idegenforgalmi bevétel.

Hőség – Velencei-tó
Gárdony, 2013. augusztus 3. Fotó: MTI/Soós Lajos
 
 

Vass felhívta a figyelmet arra, hogy az állítás nem fedi a valóságot, mert a helyi lakosság is két részből tevődik össze, akik életvitelszerűen Gárdonyban, vagy Agárdon élnek, és akiknek nyaralójuk van itt, őket nevezte a polgármester "fekete seggű" budapestieknek. Tóth István úgy véli, hogy utóbbiak csak leutaznak, használják a tavat és aztán hazamennek. Vass felhívja a figyelmet, hogy ez sem teljesen igaz, hiszen sok látogató nyaralótulajdonos is egyben, és a törvény szerint több adót fizet, mint az ott élők. Szerinte a polgármester így próbálta összeugrasztani a két csoportot.

Tavaly augusztus utolsó napján arra hivatkozva szedette fel a tóba vezető lépcsőket, hogy "most már tél van". Noha augusztust követően 2-3 hétig még strandidő volt.

A polgármester és támogatói azzal vádolják a kritikus civileket, hogy a fejlődés ellen vannak. Ez a fejlődés azonban abból áll, hogy körbebetonozták a partot, mindenhol kivágták a fákat, térköveket helyeztek el és lehetetlenné tették a strandolást. A Civilek a Velencei-tóért csoport pedig azt akarja elérni, hogy Gárdony Város Önkormányzatának polgármestere, az Agárdi szabadstrandra telepített betonfalat haladéktalanul szállíttassa el és gondoskodjon arról, hogy Gárdony partszakaszain ne helyezzenek el további betonfalat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Vass Péterrel
2021.04.23., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás-Szűcs Róbert