„Klubrádió
Reggeli gyors

"Párolog a víz a Velencei-tóból, de nagyon drága lenne a pótlása"

8/07/2021 13:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Tanácstalanok a szakértők abban, hogyan lehetne pótolni a Velencei-tó folyamatosan párolgó vizét. Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistája szerint a lehetséges megoldások nagyon költségesek. Hozzátette, nem példátlan, ha a Velencei-tó egy időre kiszárad.

2021. július 08. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Vas Péter - 2021.07.08.
04:41
00:00

A környező víztározókban is alig van víz, és a bennük lévő víz minősége is alkalmatlan arra, hogy átvezessék a tóba. A vízügy állítja: a partfal-rekonstrukció során minden rendben zajlott, nincs összefüggésben a halpusztulással – írja a Magyar Narancs.

Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistája a Klubrádióban arról beszélt, hogy még az általuk megkérdezett szakemberek sem tudják, milyen megoldást lehetne kidolgozni. A Velencei-tóból naponta akár 1 centiméteres párolgás is elképzelhető, különösen a csúcsokat döntögető hőség idején. Hozzátette, a kilencvenes években volt egy próbálkozás a elvesző vízmennyiség pótlására. Akkor a kincsesi bauxitbányából szivattyúztak karsztvizet. Ez ma is lehetséges megoldás lenne, azonban anyagi gátjai vannak.

Másfelől Vas megemlítette, hogy a Velencei-tó kiszáradása nem példa nélküli. Az 1890-es években huszárok gyakorlatoztak a tó szikes talaján.

Megjegyezte legbiztosabban a csapadék fékezheti a kiszáradás folyamatát.

Hőség – Velencei-tó
 
Gárdony
Fotó: Soós Lajos / MTI

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Vas Péterrel
2021.07.08., csütörtök 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre