„Klubrádió
Kovátsműhely

Mit vinnél magaddal a bárkára?

30/11/2020 18:44

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely témaadó dala a Mit vinnél magaddal a bárkára? volt.
Ennek kapcsán műsorunk első vendége Susányi Oszkár hajómakett-készítő volt, akivel Noé bárkájáról, hajókról és a hajózás történelméről beszélgettünk, de megtudhattuk azt is, pontosan hogy nézett ki Kolombusz hajója, a Santa Maria, illetve hogy pontosan mennyi idő elkészíteni egy hajómakettet.
Adásunk második felében Léderer András jött el hozzánk, akivel a menekültek múltjáról és jelenéről beszélgetett a műsorvezető, Kováts Kriszta.

2020. november 29. Kovátsműhely (2020. november 29., vasárnap 17:00)
51:14
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
Bár témaadó dalunk szövegében a lírai én az egész várost magával vinné, ha egy özönvíz miatt bárkára kellene szállnia, ez sajnos nem lenne lehetséges, és annak idején Noé is "csak" a családját, és a Föld összes állatának két-két példányát vitte el bárkáján.

Szerencsére ilyen özönvíztől nem kell tartanunk, és Susányi Oszkár hajómakett-készítő mester szerint a bibliai történetben sem valódi özönvízről, sokkal inkább egy cunamiról van szó. Bár évekkel ezelőtt felröppentek olyan hírek, amelyek szerint a bárka maradványait megtalálták az Ararát hegyén, ezek később kacsának bizonyultak.

Egy biztos: a hajózás egyidős az emberiséggel: ennek történetébe nyerhettünk betekintést vendégünk segítségével a vasárnapi Kovátsműhelyben.

Már az ősember is készített különböző úszó alkalmatosságokat, összekötözött farönkökből tutajt, vagy fönkökből kivájt teknőszerű csónakot. Ugyan leletek nem maradtak fenn a korból, de a barlangrajzokból erre következtethetünk.

Később a hadászat segítette nagyban a hajózás fejlődését: megszülettek a gályák, nagyobb vitorlások, hadihajók, és az olyan eszközök is, mint az iránytű.

Vendégünk részletesen mesélt a különféle hajó- és vitorlástípusokról, szóba került Kolombusz Kristóf és Amerika felfedezése is. Beszéltünk a Santa Mariáról, ami mindössze 30 méter hosszú volt, így nem túlzás azt mondani, hogy hatalmas bátorság volt a felfedező részéről egy ilyen lélekvesztővel elindula egy ilyen hosszú útra.

A hajómakett-készítő mester elárulta azt is, hogy egy-egy makett elkészítése mérettől függően körülbelül 800 munkaóra - műveit pedig akár múzeumokban is megtekinthetjük.

Kováts Kriszta és Léderer András
 
Kováts Kriszta és Léderer András
Klubrádió
 

Adásunk második felében Léderer András, a Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa jött el hozzánk, akivel a menekültekről beszélgetett a műsorvezető.

Tisztáztuk azokat az alapfogalmakat, amelyekkel nem feltétlenül van tisztában az átlag állampolgár, ahogyan azt is, hogy az alapvetően értéksemleges "migráns" kifejezés miért kapott hazánkban pejoratív értelmezést, holott a valóságban mindenki migránsnak számít, aki hosszabb-rövidebb időre valamilyen okból elhagyja a az országot, ahol született.

Megbeszéltük, ki számít menedékkérőnek és milyen jogai vannak; mi az az oltalmazotti státusz, és milyen esetekben hívhatunk valakit menekültnek.

Kovátsműhely
2020. november 29. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa