„Klubrádió
Reggeli gyors

Mintha "felalkudta" volna a New York-i lakást a Turisztikai Ügynökség

7/03/2023 15:01

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Magyar Turisztikai Ügynökség végre közzétette az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződéseit. A "szokásos" NER-közeli cégek bőven kaptak megrendelést. Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója a Reggeli gyorsban elmondta: sokszor nehéz megállapítani kívülről, hogy egy adott közpénzköltés szükséges volt-e, lett volna-e, aki olcsóbban elvégzi a feladatot. Ami viszont biztosan segíti a munkák elnyerését: közös képek Orbán Viktorral és pozitív nyilatkozatok a HírTV-ben.

2023. március 07. Reggeli gyors - részlet Erdélyi Katalin 2023.03.07.
11:33
00:00
Az augusztus 20-i állami programok költségei után kutatva tűnt fel az Átlátszónak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) törvényt sértett: nem tette közzé az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződéseit – mesélte el Erdélyi Katalin, az oknyomozó portál főszerkesztő-helyettese a Reggeli gyorsban.

Az Átlátszó közadatigénylésére ugyan a törvényi kereteket kihasználva, a lehető leglassabban reagált a turisztikai szervezet, mára már elérhetőek a honlapon ezek a szerződések. A 2018 és 2022 közötti időszakban voltak olyan költések, amelyek teljesen reálisnak tűnnek: autó- és irodabérlések, részvétel turisztikai vásáron, satöbbi.

Persze voltak kevésbé magától értetődő kiadások is Több országspecialistát is kineveztek, akik azon dolgoznak, hogy adott helyről minél több turista érkezzen Magyarországra. Azonban csak egyiküknek, az amerikai specialistának béreltek lakást. "Ez az egyik legérdekesebb tétel a listában": a Hudson folyó partján fekvő, az emblematikus felhőkarcolókra néző New York-i ingatlan, ami a helyiek szemével nézve is nagyon menő helyen van. Erre 3000 dollárt költ havonta az MTÜ, ami azért is furcsa, mert olyan, mintha "felalkudták volna": az ingatlanoldalakon 2200 dollárért szerepel – mondta Erdélyi.

 
New York, felhőkarcoló
 
Forrás: Free-Photos/Pixabay
 

Természetesen a "szokásos" NER-közeli cégek is számos megrendelést kaptak a turisztikai ügynökségtől. A Századvég, aminek "2010 után, mint a rakéta lőttek ki a bevételei" például 7,5 millió forintért készített tanulmányt. A miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köreihez köthető építőipari cég, a WHB nagyjából 4 milliárd forintnyi megbízást húzott be az MTÜ-től, amiből elsősorban a Bálna felújításán dolgoztak. Nyert megbízásokat Pintér Sándor korábbi biztonsági cége és ott vannak a szerződéslistán Balásy Gyula reklámcégei is. A New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. felelős a kormányzati "tájékoztató" kampányokért.

A 2022-ben emlékezetesen elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték és a rendezvény biztosítása 3,2 milliárd forintba került és további 7 milliárd ment el aznap az egyéb állami programokra.

Sokszor nehéz kívülről megállapítani, hogy mennyire szükséges egy költés, vagy, hogy arányban van-e az elvégzett munkával, ahogy azt sem, más elvégezte volna-e a feladatot olcsóbban vagy jobb minőségben. Ami viszont számít,  az az, hogy "van-e közös képed Orbán Viktorral vagy nyilatkoztál-e a HírTV-ben, hogy minden szuper jó" – mondta Erdélyi.  

Azt sem tudhatjuk biztosan, hogy minden 5 milliós értékhatárt meghaladó szerződést közzétettek-e. Ilyenkor el kell fogadni azt, amit az adatközlő nyilvánosságra hoz. Ha arra gyanakszunk, hogy valami hiányzik, azt akkor nekünk kell bizonyítani a bíróság előtt, nem az adatgazdának - magyarázta Erdélyi.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart, 2020. július 16-án.MTI/Mohai Balázs

Reggeli gyors/interjú Erdélyi Katalinnal
2023.03.07., kedd 7:43
Riporter: Dési János