„Klubrádió
A lényeg

A törvényhez képest 30 milliárddal többet költöttek Rogánék kommunikációra

14/11/2022 17:26

| Szerző: Klubrádió

24 helyett 54 milliárd forintot költött 2021-ben úgynevezett  "tájékoztatásra" és "konzultálásra" a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda – írja a hvg.hu a 2021-es zárszámadásra hivatkozva. Összesen 107 milliárd forint kiadása volt 2021-ben a Rogán-minisztériumnak, ez több mint kétszerese a költségvetésbe a tárcához eredetileg betervezett 51 milliárd forintnak – olvasható a cikkben.

A költségtúllépéseket a Rogán-minisztérium és az alá tartozó intézmények nagyrészt nem saját hatáskörben követték el, az előirányzatokat jogszabályi felhatalmazás alapján végrehajtott átcsoportosítások módosították főként a maradványalapból, a „gazdaság-újraindítási” alapból és a „rendkívüli kormányzati intézkedések” névre keresztelt tartalékból. Az átcsoportosítások nem jártak a költségvetési törvény módosításával, ami az országgyűlés hatásköre – írják a cikkben.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik a kormányzati „kommunikáció”, a költségek egyértelműen itt szálltak el a leginkább: 24 milliárd forint helyett 54 milliárd ment el, ami önmagában 30 milliárd forintos előirányzat-túllépés. A Kabinetiroda állítása szerint arra törekszik, hogy folyamatosan tájékoztassa a magyar állampolgárokat az őket érintő kormányzati döntésekről. A tárca a túlköltekezés indokaként a járványügyi online konzultációt, valamint a 2021-es nyári nemzeti konzultációt hozta fel.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a nemzeti konzultációknak semmiféle jogi következményük nincs, a visszaküldött válaszok feldolgozása teljesen ellenőrizetlen, a feltett kérdések és a felkínált válaszok pedig enyhén szólva irányítottak, sugalmazók. Cserébe a konzultációk jó drágák, a Kabinetiroda által közzétett adatok szerint a 2021-esek közül a nyitásról szóló 5,8 milliárd forintba került, a járvány utánról szóló 6,2 milliárd forintba.

A Kabinetiroda nemcsak a „kommunikációval” lépte túl a törvényi előirányzatokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MKÜ) számára egy forint sem volt betervezve a Kabinetirodában – végül 17 milliárd forintot költött rá. A Kabinetiroda a turisztikai tárhelyszolgáltató rendszer kiépítését és a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztését nevesíti, mint az MTÜ-höz tartozó feladatot az alapvető működésen túl. Az MTÜ alá tartozó vállalkozásokra a Kabinetirodán keresztül elment további 1,2 milliárd forint, egyebek mellett gyógyfürdő-fejlesztésekre.

Hozzátették: szintén jelentős kiadástúllépés jött össze az állami digitális beszerzéseinek irányítójánál, a Digitális Kormányzati Ügynökségnél (DKÜ). Ahhoz képest, hogy törvényileg nulla forint volt betervezve a DKÜ-re a Kabinetirodához, a kiadás végül megközelítette a 13 milliárd forintot.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)