„Klubrádió
A lényeg

A külföldről érkező turisták zöme csak Budapestre kíváncsi

27/12/2022 18:39

| Szerző: Klubrádió

A szálláshely-szolgáltatók már most csaknem 225 ezer előfoglalásnál tartanak a szilveszteri hétvégére, ami több, mint a tavalyi azonos időszakban – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) jelentéséből, amelyet az MTI ismertetett. 

A belföldi vendégek több mint 133 ezer éjszakára jelentkeztek be, ebből 105 ezer vidéki szálláshelyekre jut. 21 százalékkal a Balaton térsége a legnépszerűbb, a második a Mátra és a Bükk 10 százalékos részesedéssel – írták a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján.

Szilveszter Budapesten
 
Szilveszteri petárdázás.MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

A fővárosi foglalások száma már meghaladta a tavalyit. Külföldről a legtöbben Olaszországból, Németországból, Izraelből, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból jönnek. Vidékre csak 32 százalékuk megy, a legtöbben a Balatonhoz, Bükre és Sárvárra, valamint Debrecen térségébe.

A főváros ugyanakkor a magyarországi vendégek körében is sokkal népszerűbb, mint 2021-ben, az eddigi 29 ezer belföldi foglalás háromszorosa a tavalyinak. A népszerűségi rangsort a négycsillagos szállodák vezetik.