„Támogassa
A lényeg

444: A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodát a milliárdos gyerekei újíthatták fel

26/10/2022 16:07

| Szerző: Klubrádió

A Hunguest Hotels Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiosztott vissza nem térítendő állami támogatást is felhasználva a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel újíttathatta fel a szállodáját Balatonalmádiban. Ez azért érdekes, mert a Hunguest Mészáros Lőrinc, míg a Fejér-B.Á.L. a felcsúti milliárdos gyerekeinek érdekeltsége, így a családi hálón belül maradhattak a közpénzből is finanszírozott felújítás költségei – írta meg a 444 szerdán. Az érintett hotelben volt a Fidesz frakcióülése szeptemberben.

A Hunguest BÁL Resort fejlesztése részben a Kisfaludy-program támogatásával valósult meg, az összköltség 35 százalékát, 1,4 milliárd forintot tett ki a vissza nem térítendő állami támogatás – közölték. Egyébként itt volt szeptemberben a Fidesz és a KDNP kétnapos frakciószövetségi ülése, ahol eldöntötték, hogy nemzeti konzultációt tartanak az Oroszországra kivetett szankciókról – jegyzik meg a cikkben.

Amint a 444 írja: Mészáros Lőrinc szállodás cége megbízhatta a Mészáros család építőipari cégét, hogy közpénz-milliárdokból újítsa fel a hotelt. Ezt teljesen törvényesen tette, ugyanis az mfor.hu megírta korábban, hogy az Orbán-kormány által átírt közbeszerzési törvény miatt számos magáncégnek nem kellett közbeszerzést kiírnia egy adott beruházásra, amely jelentős mértékű vissza nem térítendő állami támogatásból valósult meg.

A Közbeszerzési Hatóság azt közölte a lappal, hogy 2019. december 19. előtt a legalább 300 millió forintos támogatásban részesülő építési beruházások esetén akkor is közbeszerzési eljárást kellett lefolytatnia egy gazdasági szereplőnek, ha egyébként nem tartozott a Kbt. alanyi hatálya alá, tehát a szervezet csak a támogatásra tekintettel minősült ajánlatkérőnek. Azóta már nem a támogatás összege (legalább 300 millió forint), hanem a támogatás százalékos aránya (50 százalék) a döntő szempont. Mint a cikkben olvasható, az MTÜ-féle Kisfaludy-pályázat legnagyobb nyertese a Hunguest volt: 14 vidéki szállodát összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatnak fel, mégsem kellett közbeszerzésekkel foglalkozniuk.

„A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében támogatott szállodafejlesztési projektjeink támogatási intenzitása 25-50 százalék között mozog, így ezek a fejlesztések nem tartoznak a közbeszerzési törvény hatálya alá. A kivitelezők kiválasztásánál minden esetben a Kisfaludy program pénzügyi elszámolási útmutatója és vállalatunk beszerzési szabályzata alapján jártunk el” – válaszolta az mfor.hu-nak a Hunguest.

Tehát mivel a 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás a szállodafejlesztés 50 milliárd forint körüli összköltségének kevesebb mint 50 százaléka, ezért nem kell Mészáros Lőrinc érdekeltségének közbeszerzést tartania, így házon belüli beszerzéssel döntötték el, kiket bíznak meg a szállodák tatarozásával. Így eshetett a választás a Fejér-B.Á.L. Zrt.-re, amely a Mészáros-birodalom hat ismertebb építőipari cége közül az ötödik legnagyobb.

Nemrég szintén a 444 nyomán számoltunk be mi is arról, hogy Rézhegy Öko Villapark néven 57 házas lakóparkot épít a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. Alcsútdoboz szőlőhegyi területén. 

(Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka)