„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Átlátszó: Sumákolnak a miniszterelnöki repülőutakkal és harminc évre titkosítják őket

21/09/2022 19:52

| Szerző: Klubrádió

Az Átlátszó birtokába került az arról szóló megállapodás, hogy a Miniszterelnökség rendeli meg a Honvédelmi Minisztériumtól a repülőgépeket a miniszterelnökségi delegációk szállítására. Erdélyi Katalin, az oknyomozó portál munkatársa szerint azzal nincs probléma, hogy hivatalos utakra állami, katonai gép viszi az ország vezetőit, erre más országokban is van példa. Nálunk azonban "sumákolnak az utakkal", a költségeket pedig nemhogy nem hozzák nyilvánosságra, hanem harminc évre titkosítják.

2022. szeptember 21. Esti gyors / részlet, Erdélyi Katalin (22.09.21.)
08:02
00:00

A K-monitor kezdte az adatigénylést, aztán az Átlátszó munkatársai szerezték meg azt a szerződést, amelynek alapján Orbán Viktor miniszterelnök – műsorvezetőnk megfogalmazása szerint – különjáratnak használhatja a papíron katonai gépeket.

Erről kérdeztük Erdélyi Katalint, az Átlátszó munkatársát az Esti gyorsban, aki elmondta: az utak részletei "nemzetbiztonsági okból" titkosítottak 30 évig. Egy tavaly nyári olaszországi út miatt állt neki pereskedni a K-monitor, és részsikert értek el. A bíróság megállapította, hogy a Külügyminisztériumnak ki kell adnia, mennyit fizetett be Orbán Viktor a költségvetésbe a felesége és a fia utazása miatt, hiszen ők nem állami vezetők. Viszont a teljes útiköltség nem derült ki és az sem, hogy egyáltalán hol található ez az adat.

Azt mondta: ezután került hozzájuk az arról szóló megállapodás, hogy a Miniszterelnökség rendeli meg a Honvédelmi Minisztériumtól a repülőgépeket. Szerinte az is nagy előrelépés, hogy kiderült, hogy van erről hivatalos papír, nemcsak "egy telefonhívásra jön a repülő két-három katonával és szállítja, akit éppen kell". A cikk megjelenésével egy időben ki is kérték a költségelszámolásokat, amelyeket a HM benyújt. Nagy reményt nem fűz hozzá, hogy kiadják, de hátha mégis kikerül némi információ.

Dassault Falcon 7X repülőgép a kecskeméti katonai repülőt?
 
 Dassault Falcon 7X katonai repülőgép száll fel a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2020. június 9-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor
 

Erdélyi Katalin tisztázta: két Dassault Falcon 7X típusú luxusgépet, valamint két Airbust is vettek, utóbbiak óriási csapatszállítók, és időnként csupán 10-20 fős delegációk utaznak rajtuk. Tehát a kormány négy repülőgépet használ, amelyeket 2018-ban vásároltak, és akkor még azt hangsúlyozták, hogy nem, ezek nem kormánygépek, hanem a honvédség használja majd őket. Amikor mégis Orbán Viktor kezdett el velük repülni és ezt a sajtó megírta, eltüntették őket a nyilvános repülőgépkövető oldalakról. Viszont – fogalmazott az újságíró – van olyan oldal, amely "nem fogad szót" egy ilyen eltüntetési kérelemnek, és a mai napig jelzi ezeknek az útját. Ez alapján írták meg, hogy voltak a gépek egészen egzotikus helyeken, Dubajtól Panamáig, vagy nyaralóhelyeken Portugáliától Olaszországig. "Nem mindegyik tűnik katonai célból indokoltnak", de harminc évre titkosították – jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy Hardy Mihály repülési szakértő (a Klubrádió főszerkesztője) számításai szerint Orbán Viktor legutóbbi amerikai, nem hivatalos útja (Donald Trump volt elnökkel találkozott, majd fellépett egy szélsőjobboldali dzsemborin), 57 millió forintjába került az adófizetőknek. Az amerikai út után a Falcon Horvátországba ment, és "csodák csodájára" ott bukkant fel Orbán is nyaralás közben, tehát lehet, hogy a kormányfőt vitte. Hardy szerint egy ilyen magyar-horvát út oda-vissza 6 millió forint lehet. Sok kicsi sokra megy, ráadásul rengeteg helyen jártak a honvédségi gépek, 2018 óta óriási összegeket repkedhettek el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is rendszeresen használja őket, általában ő is valamelyik Falcont veszi igénybe, és újabban Novák Katalin köztársasági elnök is kirak ilyen "repülgetős" képeket.

Összegezte: azzal nincs semmi probléma, hogy hivatalos utakra állami, katonai gép viszi az ország vezetőit, ez más országokban is bevett gyakorlat és például biztonsági szempontból fontos. Viszont máshol közlik, hogy igen, ezt a repülőgépet használja a miniszterelnök (vagy bármelyik állami vezető) és közlik, hogy mi mennyibe került. Nálunk nem mondják ki, sumákolnak az utakkal, a költségekről pedig nemhogy nem mondanak semmit, hanem harminc évre titkosítják, hogy véletlenül se lehessen megtudni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI

Esti gyors
2022. szeptember 20., kedd 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor