„Támogassa
Reggeli gyors

"Mégsem várhatunk órákat a Dubajba induló gépre!"

6/12/2021 11:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A légiirányítókat a legalapvetőbb érdekérvényesítő eszköztől, a sztrájktól fosztja meg az új törvényjavaslat, amely elégséges szolgáltatást, vagyis teljes üzemet ír elő sztrájk esetén is. Székely Tamás szerint az új kormánydöntés azt a célt szolgálja, hogy a nemzetközi eljárás során ne hivatkozhassanak a szakszervezetek uniós jogsértésre, mert arról törvény született Magyarországon.

2021. december 06. Reggeli gyors - részlet 20.12.06. Székely Tamás
07:03
00:00

A kormány tovább szigorítaná a légiforgalmat irányító dolgozók szervezkedési és érdekérvényesítő lehetőségeit – írta meg a 24.huSzékely Tamás, Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének vasárnapi közleménye szerint a törvényjavaslat teljesen ellehetetleníti a légiirányításban dolgozók jogát a sztrájkhoz.

"Szerintem a kormány ezzel akarja bebiztosítani a légiforgalmat, ha valamely kormánytag Dubajba, vagy a Maldív-szigetekre akar utazni, és ne kelljen órákat várakozni" – mondta Székely a Klubrádiónak. Hozzátette, a törvényjavaslat a sztrájk feltételeként írja elő, a szolgáltatás zavartalan működését, ami olyan, mintha nem is lenne sztrájk. Ezzel pedig a legfőbb érdekérvényesítési eszközüket, a sztrájkot lehetetlenítik el.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, júliusban két kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné tette a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot, miután a béremelést keveslő ferihegyi légi irányítók munkabeszüntetésre készültek. Ez ügyben a szakszervezet bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz is fordult korábban a sztrájk ellehetetlenítésével kapcsolatban, a beadványról azonban még nem született döntés.

Ezzel párhuzamosan nemzetközi eljárást is kezdeményeztek a szakszervezetek az ügyben. Székely szerint az új kormánydöntés azt a célt szolgálja, hogy a nemzetközi eljárás során ne hivatkozhassanak a szakszervezetek uniós jogsértésre, hiszen a kormány ilyen esetben hivatkozhat arra, hogy a magyar törvény írja ezt elő.

 
Dassault Falcon 7X Fotó: Flickr
 
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Székely Tamással
2021.12.06., hétfő 7:33
Riprter: Szénási Sándor