„Támogassa
A lényeg

A szakszervezetek nekimennek a sztrájkjog önkényes kormányzati korlátozásának

29/07/2021 10:51

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány hétfőn kihirdetett rendeletével – visszaélve a felhatalmazási törvényben foglalt jogával – felülírta a sztrájktörvényt, megakadályozva a légiforgalmi irányítók keddre meghirdetett munkabeszüntetését.

A szakszervezetek szerint a kormány ezzel újabb bizonyítékot adott arra, hogy ma Magyarországon a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását – ahol csak tudja – minden eszközzel ellehetetleníti.

A történtek miatt az érdekképviseletek – Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Akciószövetsége – az Alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez fordulnak jogorvoslatért. Felszólítják a magyar állam nevében eljáró kormányt, mint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság egyetlen részvényesét, hogy a sztrájkjog indokolatlan korlátozása helyett tevékenyen vegyen részt a légiforgalmi irányítók bértárgyalásán, amelynek során állapodjanak meg abban, hogy a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök szállítása egy esetleges sztrájk alatt is zökkenőmentesen történjen!

Koronavírus - Liszt Ferenc-repülőtér
Budapest, 2020. július 17. Érkező utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben. MTI/Balogh Zoltán
 

Az aláírók szervezetek (MKKSZ, MASZSZ, EVDSZ, PDSZ OV, TBDSZ) tiltakoznak a légiforgalmi dolgozók által bejelentett sztrájk betiltása, a sztrájkjog önkényes korlátozása ellen – írja a 24.hu.