„Klubrádió
Hetes Stúdió

„Mindarról, ami rossz Amerikában”

18/01/2021 11:41

| Szerző: Klubrádió/K.K.

El kell törölni az elektori rendszert – merül fel egy többekben és nem csak az utolsó elnökválasztás kapcsán. Civilek gondolkodnak azon, hogy mi legyen a 28. alkotmány-kiegészítés.

2021. január 16. Hetes stúdió - részlet 21.01.16. Orsós László Jakab
13:03
00:00

Noha a tények, a bírósági ítéletek, az újraszámlálások egyértelművé teszik, hogy az amerikai elnökválasztás Joe Biden győzelmét hozta, rengetegen gondolják azt –persze főleg republikánusok-, hogy elcsalták a választást. És ez ember ilyenkor tanácstalanná válik. Úgy látszik, bárki bármit mondhat minden valóságos alap nélkül, ha elég embert tud maga mellé állítani, akkor létrejön egy alternatív realitás, amely ellen nincsenek észérvek. Így vélekedik Orsós László Jakab, a Brooklyn Public Library kreatív producere.

A mostani helyzetben az a szerencse, hogy az amerikai intézményrendszer szilárd és működik. Vissza lehet térni egy előző állapothoz, az emberek megnyugszanak, a gondolkodásukat át lehet strukturálni. Joe Biden egyesíteni akarja a társadalmat és erre van is esélye.

Kicsit elvontabban szemlélve a dolgot: arra lenne szükség, hogy megértsük, mi jár a másik ember fejében, miért gondolja azt, amit. Ehhez türelem kell, megértés, sőt alázat. Nem hidakat kell építeni, hanem kitalálni azt, ahogyan át lehet menni a másik ember zónájába, illetve invitálni őt, hogy jöjjön át a miénkbe. Orsós László Jakab ezt nem csak Amerikára érti, hanem a világra, az emberiségre.

A könyvtárhálózat izgalmas projektbe fogott. Az Amerikai Egyesült Államok történetében eddig 27 alkotmány-kiegészítés volt. Feltették azt a kérdést, hogy mi legyen a 28. kiegészítésben? Természetesen végeláthatatlan lista keletkezett (nem csak az értelmiségi Brooklynban), felsorolva mindazt, ami rossz Amerikában, de ott van két markáns kívánság. Az egyik az elektori rendszer eltörlése, mert az torzítja a választói akaratot. A másik, hogy az USA csatlakozzék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Flickr.com.

Hetes stúdió
2021.01.16. 15:00
Műsorvezető: Dési János