„Klubrádió
Reggeli gyors

Mihályi: Alkalmatlan a feladatára az egészségügyi államtitkár

23/02/2023 13:26

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Takács Péter a belügyminisztérium államtitkára igyekezett összefoglalni egy konferencián, milyen egészségügyi reformra készül a kormány, de a fogadtatás nem éppen olyanra sikerült, ahogy elképzelte. Mihályi Péter egyetemi tanár a Reggeli gyorsban Takács mondatait zavarosnak, a javaslatokat pedig értelmetlen látszatcselekvésnek nevezte.

2023. február 23. Reggeli gyors - részlet 2023.02.23. Mihályi Péter
13:09
00:00

A Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján ülők folyamatosan foghatták a fejüket Takács Péter belügyminisztériumi államtitkár felszólalása alatt, legalábbis Mihályi Péter, a Corvinus egyetem tanára szerint értelmetlen és zavaros fejtegetéseket lehetett hallani, ami miatt még az egészségügyi szakújságírók is félreérthették, amiről szó esett.

 

 
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára Jeszenszky Zsolt műsorában a műsorvezető pólóüzletét reklámozza.
Facebook
 

 

Takács Péter államtitkár többek között a kórházfinanszírozás átalakításáról beszélt, "valós költségen alapuló finanszírozásról", ami Mihályi szerint népszerű és jól hangzó megfogalmazás, de mivel "a nap végén természetesen eddig is minden kórházi számlát kifizettek", ezért szerinte nem ez az alapvető kérdés, hanem csak félrebeszélés.

"Nem világos", hogy milyen finanszírozást szeretne a kormány, amely három éves átmenetben gondolkodik. "Ez nagyon nehezen fog menni" - mondta Mihályi. A kórházak adóssága egy harminc éves történet, mindig megoldódik, rendszer fenntartható, mondta. Az, hogy a kormány sokszor csak késve fizet, "nem szép, de minden év elején 0-ra állítják a számlákat" - mondta. Szerinte ezért nincs szükség finanszírozási reformra.

A kormány az egész állami kórházi finanszírozást központosítani akarja, ami Mihályi szerint többek között a parkolást, az őrzést, a takarítást is magában foglalja, tehát ezekre nem a kórházak írnak majd ki közbeszerzést a tervek szerint, hanem a kormány egy központi közbeszerzést ír majd ki: "ennek semmi értelme, látszatcselekvés" - mondta Mihályi, aki megemlítette, hogy a belügyminiszter "nagyon szereti az őrző-védő kft.-ket, mert neki is olyan volt", és most ezt is centralizálni akarják. "A kórház igazgatója majd nem tud utasítást adni a kft-nek, mert nem ő szerződött fél? Hogy képzeli ezt valaki?" - érvelt a javaslat értelmetlensége mellett Mihályi.

Az ellátandó lakosságszámon alapuló finanszírozási modell Mihályi szerint "rossz elgondolás", a kórháznak azt a beteget kell ellátnia, aki bemegy hozzá, és az állam majd azt kifizeti. Nem pedig fordítva, hogy az állam előre kifizeti a kórháznak, hogy majd valaki vagy bemegy a következő időszakban vagy nem. "Ennek semmi értelme". Mihályi emlékeztetett arra, hogy hasonló próbálkozások már korábban is voltak, többször próbáltak fejkvóta alapú finanszírozást, de nem működik. Például azért sem, mert a különböző városokban lévő kórházakban teljesen eltérnek a körülmények: a fővárosban például magasabbak a bérek, mint vidéken, így tart tőle, hogy az új rendszerben nem fogják kifizetni a magasabb bért, mert egy lakosra vetítve az magasabb, mint máshol. De megemlítette a villaszámlát, ami szintén eltérhet egyes kórházak és települések között: ezek álcselekvések, mondta ismételten.

Az államtitkár nagyon sok mindenről beszélt, de Mihályi szerint "nem jól kommunikál az államtitkár úr", nem jön át jön át belőle, hogy segíteni szeretne, ezért teljesen alkalmatlannak tartja erre a feladatra.

Hónapokon keresztül arról volt szó, hogy lecsökkentik az orvosok fizetését, ha nem dolgozik jól, az orvosok negyedére ez várna, de Mihályi szerint ugyanezt mondták a tanárokkal kapcsolatban is, amit azóta visszavontak, ezért szerinte az orvosoknál is visszavonják "ezt a butaságot".

Hogy majd a helyi politikusok feladata lenne Takácsék szerint a lakosság torkán lenyomni, hogy kevesebb kórházi ágy lesz a városban, azzal kapcsolatban Mihályi kifejtette, hogy a kormány tíz éve éppen azért vette el az önkormányzatoktól és államosította a kórházakat, hogy majd ők becsukják, de nem csukták be, ezután se fogják

A rezsiemelkedés miatt sok kórház ingatlanjairól derült ki, hogy nem annyira alkalmas kórháznak, de Mihályi szerint veszélyes lenne kimondani egy kórházként működő épületről, hogy alkalmatlan, mert nincs helyette más. A rezsiszámlákra sincs értelme hivatkozni, hiszen "az energiaszámlák a helyükre fognak kerülni", és "abban a pillanatban, hogy megszűnik az értelmetlen rezsitámogatás", kialakul az egységes piaci ár, akkor a kórházak is egységesen fognak szerződni, és helyére kerül az ár. "Ezt elvenni a kórházaktól, értelmetlen".

Összességében Mihályi megállapította, hogy Takács Péter államtitkár nagyon zavarosan beszél, nem csoda, hogy még az újságírók sem nagyon tudták követni, hogy miről beszélt az előadáson.

Reggeli gyors/Interjú Mihályi Péterrel
2023. február 23., csütörtök 7:15
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János