„Klubrádió
A lényeg

Takács Péter államtitkár harcot hirdetett a "vattázás" ellen az egészségügyben

22/02/2023 17:04

| Szerző: Klubrádió

Három év múlva, a mostani kormányzati ciklus végére teljesen áthangolja a kormány a fekvőbetegellátás és a szakellátás finanszírozását – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján Részletesen vázolta, hogy a kormány mire készül 2026-ig például a kórházak finanszírozásánál.

Takács közölte: radikális ápolásinap-csökkentésre törekednek a fekvőbeteg-ellátásban, mert meglehetősen magas a fekvőbetegek kórházban tartózkodási ideje. Szerinte míg itthon átlagban 9,8 napot van a beteg kórházban, addig Hollandiában 4,5, Dániában 5,5, Franciaországban pedig 9,1-et.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a szakellátásában a „vattázást” is ki kell iktatni, vagyis meg kell szüntetni azt a jelenséget, hogy nem a valódi ellátási eseményt finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Példákat is hozott fel ilyen esetekre: volt, hogy egy megyei kórházban egy-egy esethez 6-7, valójában nem elvégzett ellátást könyveltek rá egy betegre, egy kis szakrendelőben pedig 19-22 beavatkozást rendeltek a beteghez az ellátása során. Hozzátette: „az lenne a cél, hogy valós értéken finanszírozzunk egy-egy beavatkozást”.

Tájékoztatása szerint a jövőben új rendszer szerint számolják majd ki a kórházak finanszírozási kereteit is, s tételesen végig nézik a kórházak kapacitását, azt, hogy hol milyen ápolási osztályokat tudnak kialakítani a megfelelő személyzetet biztosítva. Az ágyszám-fetisizmussal is leszámolna az egészségügyi kormányzat: szeretnék megértetni a kórházak vezetőivel és a helyi politikusokkal is, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével.

A szemléletváltásra Takács szerint a társadalom elöregedése miatt is szükség van.

Kitért arra is, hogy a kórházi közbeszerzéseknél is van tennivaló, és az egészségügyben a jelenlegi 40 százalékról 15 százalék alá kell csökkenteni az egyindulós közbeszerzések arányát.

Elmondta, hogy jelenleg hárommillió négyzetméternyi kórház van Magyarországon, ennek a 30 százaléka mindig üresen áll, itt változásra van szükség, és át kell adni ágyakat a szociális szektornak.

Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató pedig kijelentette, hogy mára egyértelművé vált, hogy az ország teherviselő képessége már nem tudja fenntartani a kialakult egészségügyi struktúrát, az ahhoz igazodó személyi és tárgyi feltételeket. A működést szerinte a realitásokhoz kell igazítani.

(via hvg.hu, Portfolio)