„Klubrádió
Szerepvállalás

Mi a helyzet most a magyarországi romákkal Kanadában? Díjnyertes riport mutatja be

28/07/2020 12:50

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A magyarországi romák kanadai beilleszkedéséről szóló riportjaiért kapta meg a Fejlesztési Újságírói Díjat Neuberger Eszter újságíró, vele beszélgettünk a Szerepvállalásban. Aztán azzal folytattuk, hogy egyre többen csökkentik műanyagszemetüket, a fiataloknak pedig majdnem fele kerüli a nem fenntartható módon készített termékeket.

2020. július 25. Szerepvállalás (2020. július 25., szombat 18:00)
24:50
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

2018-ban alapította a Fejlesztési Újságírói Díjat a Minority Rights Group Europe nemzetközi emberi jogi szervezet, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A fődíjat idén a zsűri döntése alapján Neuberger Eszter, a 444.hu újságírója kapta akkor még az Abcúg oldalán megjelent,  a magyarországi romák kanadai beilleszkedéséről és az üvegplafon áttöréséről szóló anyagaiért. Ő volt a vendégünk a műsor első felében.

„Nagyon köszönöm a lehetőséget, ezt a témát már régebb óta követtem, de eddig nem volt lehetőségem megnézni a torontói valóságot” – mondta Neuberger Eszter az eredményhirdetés után.

 
A gonosz műanyag. Kép: Flickr.com
 


Utána egy európai kutatásról beszélgetünk, amely jól mutatja, hogy a műanyagszeméttel kapcsolatos edukáció meghozta a gyümölcsét, és az emberek 70 százaléka próbálja csökkenteni műanyagszemét-termelését. A kutatás rámutat, hogy a csomagolások színénél, formájánál és mintájánál kezd sokkal fontosabb lenni az, hogy miből készült. A fiatalabb generáció körében a vásárlók 44 százaléka hajlandó többet fizetni egy környezetbarát csomagolásban kapható termékért, 48 százalékuk pedig kerüli a fenntarthatóságot nem szem előtt tartó márkákat. Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója avat be a részletekbe.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: roma zászló (wikipedia)

Szerepvállalás
2020. július 25., szombat 18:00
Műsorvezető: Bíró Bori