„Klubrádió
Reggeli gyors

Messze maga mögött hagyta versenytársait az Orbán-bánya

19/07/2019 16:03

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor apjának bányacége, a Dolomit Kft. 41 százalékos profitrátát ért el tavaly, miközben a piaci átlag 18 százalék. Ezen a területen a legnagyobb árbevételű, francia tulajdonú vállalat egyébként csak 4,2 százalékot ért el. A Direkt36 járt utána a részleteknek.

2019. július 19. Reggeli gyors / részlet, Zöldi Blanka (19.06.19.)
09:00
00:00

Hatvanöt ilyen vállalat van egyébként az országban, és a Dolomit Kft. áll a legjobban a profitráta vagy nyereségráta szempontjából, amely azt jelenti, hogy a céghez befolyó pénzből mennyi marad a tulajdonosoknál – mondta Zöldi Blanka, a cikk egyik szerzője a Klubrádióban.

Ők megkérdezték a Dolomit Kft.-t, amely Orbán Viktor édesapjának többségi tulajdonában áll, hiszen a cég akár el is dicsekedhetne ezzel az üzleti sikerrel, de nem akartak nyilatkozni. A versenytársak közül többen egyáltalán nem beszéltek a politikai vonal miatt, néhányan csak felnevettek, hogy „ha Orbánéké a cég, akkor nincs kérdés”, néhányan pedig azt mondták, hogy szakmai alapon működik a Dolomit és nagyon erős a gépparkja. Volt, aki említette, hogy a cégnek elektromos osztályozóberendezése van a kövek válogatására, ez nagyon drága, de sokkal jobb minőségű szerkezet, mint a többi, gázolajjal működő.

A Dolomit Kft. profitrátája tehát 41 százalék, ami szavai szerint „iszonyatosan magas”, a piaci átlag 18. A cikkben az ötmillió forintnál nagyobb árbevételű 29 céget vizsgálták, ezek közül kiemelkedik a Dolomit. Leelőzi például a legmagasabb árbevételű, francia tulajdonú céget is, amely csak 4 százalékos profitrátával működik. A tavalyi évben id. Orbán győző csaknem egymilliárdot vett ki a cégből osztalékként, ami az átlagbérrel számolva 360 év munkát jelent.

Zöldi Blanka megjegyezte: korábban Orbán Viktor azt mondta, hogy a családjához kötődő cégek ne vegyenek részt nagy állami beruházásokban, de most azt látják, hogy rengeteg olyan, főként EU-s pénzből finanszírozott útépítés, csatornázás van, amelyhez főként az Orbán-család tulajdonában álló cégek szállítanak építőanyagokat.

A Direkt36 megkeresésére Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig szokás szerint csak annyit közölt, hogy „a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. július 19., csütörtök 08.15
Műsorvezető: Panxnotded Miklós