„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

„Orbánt még a törökök sem értik"

18/07/2019 15:54

| Szerző: Klubrádió

Életem legjobb döntése volt, hogy Berlinben maradtam. Otthon már megfulladtam volna – mondja Szabó Ágnes.

 

2019. július 18. Ötös - részlet 19.07.18. Szabó Ágnes
21:03
00:00

Magyarországon kulturális újságíró volt, három hónapos ösztöndíjjal került Németországba. Legszívesebben a magyar független színházakkal foglalkozott a televízióban, de mire eltelt a három hónap, itthon sikerült kivéreztetni kedvenc műhelyeit. 2012-t írtunk. Nem akart már széllel szemben pisilni, maradt Berlinben, ahol most is német nyelvet tanít.

Amikor hazajön, már Ferihegyen az idegösszeomlás kerülgeti, valahogy elfogy a levegő, akármennyire is optimista, Magyarországon falakat lát mindenütt.

Örmény férjével látogatott Budapestre nemrég. Kőbánya-Kispestnél vettek némi sült kolbászt. Sok lett, a férje nem szerette volna kidobni, s ahogy Berlinben megszokta, oda akarta adni valakinek, aki rászorul. Egy ott takarító, söprögető bácsi fogadta el, hálálkodva mondta, hogy tíz éve dolgozik itt, de ilyen gesztust még nem tapasztalt.

Ágnes Berlinben bevándorlókkal foglalkozik. Korábban is toleráns volt, de ott igazán az lett. Sokat lehet tanulni a sorsokból. A háromgyerekes anyukától, akinek a karjai között halt meg a férje egy bombatámadásban. A spanyol fiataltól, aki hiába keresett otthon munkát. Az afgántól a szírtől, az argentintől, a romántól, a bolgártól, a svédtől, akit speciel a szerelem hozott Németországba. Öröm nézni, ahogy az óvodás csoportban van fekete, kínai, északi szőke kisgyerek. Ez Berlin. Multikulti. Ő egyben anyuka, pszichiáter, orvos és ami még kell.

Egy ország keresztmetszetét adják a taxisofőrök – mondja. Berlinben elég sok török származású ember vállal ilyen munkát. Ha szóba kerül Magyarország - amit gyakran látnak, amikor hazamennek, vagy jönnek vissza látogatóból -, gyakran kérdezik: Mi van ott? Orbánt még ők sem értik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.07.18. 10:00
Műsorvezető: Péterfy Gergely