„Klubrádió
Megbeszéljük...

Medgyessy: Komolyan kell venni Putyint, a NATO-nak is oda kellett volna figyelnie rá

30/09/2022 18:41

| Szerző: Klubrádió/szg

"Ez a Putyin már nem az a Putyin", mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki 2002-es megválasztása után többször tárgyalt az orosz elnökkel. Azt mondta: természetesen az oroszok viselik az elsődleges felelősséget a háborúért, de valahol a NATO vezetőinek is figyelniük kellett volna arra, hogy mennyire komolyak azok, amiket Putyin az utóbbi években mondott. Egyetért Angela Merkellel abban, hogy komolyan kell venni Putyint, akinek még a "különleges pillantása" is szóba került.

2022. szeptember 30. Megbeszéljük - részlet 22.09.30. Medgyessy Péter
16:41
00:00

Arról kérdeztük Medgyessy Péter volt miniszterelnököt, hogy mi a véleménye Vlagyimir Putyinról, mivel ő volt az a kormányfő, aki 2002-es választási győzelme után nyitott Oroszország felé.

„Ez a Putyin nem az a Putyin, akivel személyesen találkoztam”, régen nyitottnak tűnt, partner volt a megbeszéléseken, rendben lévőnek látta a dolgot, és nemcsak ő, hanem külföldi vezetők is – mondta Medgyessy Péter, aki először a jelenleg nehezen elképzelhető NATO-Oroszország-csúcson találkozott az orosz elnökkel. Szerinte valami nagyon furcsa dolog ment végbe az első elnöki ciklusát 2000-ben kezdődő Putyinban. Azt nem zárja ki, hogy ez eleve benne volt a gondolkodásában, csak akkor még el tudta rejteni – tette hozzá.

Amikor miniszterelnöki időszaka elején tárgyalt Putyinnal, akkor úgy tűnt, hogy az oroszok nyitottak a kereskedelem fejlesztésére Magyarországgal, sőt, voltak poénok is az oroszokkal folytatott tárgyalásokon. Ugyanakkor a magyar agrárium állapota miatt már akkor se tudtak volna például annyi gyümölcsöt szállítani, amennyit az orosz fél kért volna.

Medgyessy négyszer-ötször találkozott Putyinnal. Ezek közül kiemelte Szentpétervár fennállásának 300. évfordulóját is, amikor szerinte már észre lehetett venni némi nagyhatalmi gőgöt, erőfitogtatást is az orosz elnök viselkedésében. Ekkor még az esőfelhőket is szétlövették ezüstnitráttal a kezdődő nagyszabású szabadtéri programok kedvéért. Az is szóba került, hogy Putyinnak „különleges pillantása van”, kicsit mindig alulról fölfelé néz.

A szentpétervári esemény után egy-másfél évvel pedig meghívta őt és kollégáit egy külön megbeszélésre. A volt kormányfő elmondása szerint Putyin félrevonta őt, és az európai vezetőknek üzent. Ennek az volt a lényege, hogy együtt kellene működniük Európával, mert Oroszország igazából mégiscsak európai, nem kínai vagy amerikai orientációjú. Ekkor felhívta az Európai Bizottság elnökét, hogy ezzel az üzenettel lehetne valamit kezdeni, de akkortájt már elkezdődött az elhidegülés, a NATO-orosz csúcsok megszűntek, és ha még nem is volt ellenség Oroszország, már nem volt barát.

Akármi is történik, Oroszország ott marad a közelünkben, számolni kell vele – mondta Medgyessy Péter. Jelezte: az ukrajnai háborúban természetesen a felelősséget „elsődlegesen és meghatározóan” az oroszok viselik, mert agressziót követtek el egy szuverén állammal szemben. De azt is mondta: valahol a NATO vezetőinek is figyelniük kellett volna arra, hogy mennyire komolyak azok, amiket Putyin az utóbbi években mondott. Hangsúlyozta, egyetért Angela Merkel volt német kancellárral abban, hogy Putyint komolyan kell venni. Szerinte ebben a háborúban nem lesz olyan, hogy az egyik fél legyőzi a másikat, tehát nincs más alternatíva, mint a tárgyalás egymással, ezt a nemzetközi közösségnek (a NATO-nak, az Egyesült Államoknak vagy az európai vezetésnek) kötelessége lenne felvetni. Katasztrófa lesz, ha ez így megy tovább – tette hozzá.

Műsorvezetőnk a tárgyalásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin éppen pénteken jelentette be négy ukrán terület annexióját. Medgyessy egyetértett azzal, hogy az ukránok most nem ülhetnek tárgyalóasztalhoz, és hozzátette: talán mindkét fél belül keresi a pillanatot, amikor ezt meglépheti, de mindketten arra várnak, hogy az erő pozíciójából tehessék meg. Ám a volt miniszterelnök szerint nem kellene sokáig várni a tárgyalásra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük
2022. szeptember 30., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György