„Köszönjük,
Esti gyors

"Putyinnak nem maradt sok eszköze a gázzal való zsaroláson kívül"

28/09/2022 19:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szakértői vélemények szerint egyértelműen Moszkva állhat az akció mögött. Az Északi Áramlat 1 és 2 szivárgása finom jelzés lehet arra is, hogy tenger alatt futó más kábeleket is megrongálhatják – mondta Nemes Gábor, a Klubrádió tudósítója.

2022. szeptember 28. Esti gyors - részlet 22.09.28. Nemes Gábor
05:31
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, két helyen szivárgást észleltek az Északi Áramlat 1 gázvezeték vonalán. A Svéd Tengerészeti Hivatal szerint a szivárgások az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő cég által üzemeltetett vezeték Balti-tengeri szakaszán, a Dániához tartozó Bornholm-szigethez közeli csőszakasz két, egymáshoz közel eső pontján, a svéd és a dán gazdasági övezetben történtek. Az esetre egy nappal azután derült fény, hogy az Északi Áramlat 2-n is szivárgást észleltek.

Szerdán Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: "Minden rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a szivárgások szándékos cselekedet eredményei."

"Veszélyes fejleményről van szó" – mondta az Esti gyorsban Nemes Gábor. A Klubrádió tudósítója elmondta, hogy a szivárgások a NATO területén, de orosz gázvezetéknél jelentkeztek. Szerinte elképzelhetetlen, hogy "véletlen dologról" van szó. "Ilyesmit kizárólag állami háttérel lehet végrehajtani" – tette hozzá.

Állítását szakértői véleményekre alapozta, melyek szerint a víz alatt futó szakaszt olyan módon megrongálni, hogy szivárgást eredménmyezzen kétféleképpen lehet. Felszerelt tengeralattjáróval, amelyből nincs sok magánkézen. Vagy pedig a csőbe eresztett robottal (csőgörény), amelyet karbantartás céljából engednek általában át a vezetéken. Utóbbi azt feltételezi, hogy az oroszok szándékosan rongálták meg a csöveket. Ez beleillene Moszkva zsaroló technikájába. Egyfelől a víz alatt futó egyéb infrastruktúrát is vszélyeztetheti, másfelől az eset hatására valamelyest emelkedni kezdett az olajár.

Az Egyesült Államok már hetekkel korábban is figyelmeztettek arra, megvan az esélye annak, hogy Moszkva megtámadja a tenger alatt futó kábeleket, vezetékeket, az ott elhelyezett infrastruktúrát.

Nemes úgy látja, "Putyinnak nem maradt sok eszköze a gázzal való zsaroláson kívül", és az is egyre kevésbé hatékony Európával szemben, hiszen jelentősen csökkentette függését Oroszországtól.

Az összeállítást visszahallgathatják a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva.

Esti gyors
2022.09.28., szerda 18:53
Riporter: Nemes Gábor