„Klubrádió
A lényeg

Az EU szerint szándékos volt az Északi Áramlat vezetékeinek megrongálása

28/09/2022 13:44

| Szerző: Klubrádió

"Minden rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a szivárgások szándékos cselekedet eredményei" – mondta Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azzal kapcsolatban, hogy kedden kiderült, két helyen szivárog az Északi Áramlat 1 gázvezeték, amely Oroszországot és Németországot köti össze a Balti-tenger alatt.

Borrell úgy fogalmazott: „Az Európai Uniót mély aggodalommal töltik el az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékekben bekövetkezett károk, amelyek a Balti-tenger nemzetközi vizein szivárgásokat eredményeztek”. Hozzátette, hogy biztonság és a környezetvédelmi szempontok kiemelten fontosak, ezek az események nem véletlenek, és mindannyiunkat érintenek.

Minden rendelkezésre álló információ azt jelzi, hogy ezek a szivárgások szándékos cselekedet eredményei. Támogatni fogunk minden olyan vizsgálatot, amelynek célja, hogy teljes tisztázzuk, hogy mi és miért történt, és további lépéseket teszünk, hogy növeljük az ellenálló képességünket az energiabiztonságban” – jelentette ki.

„Az európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, határozott és egységes választ adunk rá” – olvasható a közleményben.

A dán miniszterelnök eddig is azt mondta, hogy minden bizonnyal szándékos volt a rongálás. A Kreml viszont már most arról beszél, hogy várhatóan őket fogják gyanúsítani a vezetékek felrobbantásával, ami szerintük „megbízhatóan ostobaság” hiszen drága a gáz.

(via 444, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/AP/Michael Probst)