„Klubrádió
Reggeli gyors

Mártély polgármestere: Lázár eldönti, kivel akar együtt dolgozni, a demokráciát meg hagyjuk

29/04/2022 13:38

| Szerző: Klubrádió/szg

"Lázár János úgy gondolja, hogy nincs szükség választásokra, majd ő eldönti, hogy kivel szeretne együtt dolgozni, a demokráciát meg hagyjuk" – mondta Putz Anita, a Csongrád megyei Mártély független polgármestere. A településen azután oszlatta fel magát a képviselő-testület, hogy Lázár János, a választókerület győztese, volt miniszter elhívta négy képviselőjüket megbeszélésre. Putz Anita szerint vagy ígért nekik valamit, vagy esetleg fenyegetett.

 

2022. április 29. Reggeli gyors / részlet, Putz Anita (22.04.29.)
06:43
00:00

Korábban Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hódmezővásárhelyi polgármester beszélt arról a Klubrádióban, hogy feloszlatta magát az általa vezetett várossal szomszédos Mártély képviselő-testülete.

Putz Anitát, a település polgármesterét kérdeztük, aki elmondta: nem jutottak pályázati források a településre, amióta ő a polgármester. A 2019-es önkormányzati választástól kezdve mindig az volt, hogy a pályázataik jók, sosem kértek hiánypótlást, de tartaléklistára kerültek, aztán kimerült a keret. Bölcsődére, útfelújításra, energetikai korszerűsítésre, temetőfelújításra pályáztak, sikertelenül. Megjegyezte, már elődje idejében se jutott sok forrás a településre, akkor Lázár János kancelláriaminiszter volt, ha annyira szeretné Mártélyt, ennek nem kellett volna így lennie, hiszen bőven van mit fejleszteni.

A választások után négy képviselőjüket összehívta Lázár János, a választókerület győztese, és valószínűleg azt kérte tőlük, hogy álljanak fel, oszoljon fel a testület. „Vagy ígért valamit, vagy esetleg fenyegetett, erről nincs tudomásom, de hajthatatlanok voltak”. Eddig (a választásig) teljesen jól működött a testület, együtt tudtak dolgozni jó hangulatban, majd Lázár János elhívta ezt a négy képviselőt, aztán jött a feloszlatás, szerinte „természetes”, hogy van összefüggés a kettő között.

Ő is függetlenként nyert és a testületet is függetlennek mondaná. Lázár János a kezdetektől nem beszélt vele, hogy miért, azt tőle kellene megkérdezni. Hárman egyébként végig akarták volna vinni a munkát. Arról is  beszélt: lesznek olyan képviselők, akik nem indulnak újra. Minimum 70, maximum 120 napon belül kitűzik az időközi választást.

Arra a kérdésre, hogy van-e félnivalója egy független, adott esetben ellenzéki képviselőnek Mártélyon, egy kis településen, a polgármester úgy válaszolt: „szerintem van”. A történtek alapján azt mondta: Lázár János úgy gondolja, hogy „nincs szükség választásokra, majd ő eldönti, hogy kivel szeretne együtt dolgozni, a demokráciát meg hagyjuk.” Két részre szakadt a falu, az egyik része úgy gondolja, hogy ez tűrhetetlen, a másik meg úgy, hogy nincs mit tenni, meg kell hajolni a „közjó érdekében” a Lázár János-i akarat előtt.

Legalább hárman biztos nem akarnak újra indulni, ő maga fontolgatja – közölte Putz Anita.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2022. április 29., péntek 07:40
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert