„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Márki-Zay találkozik Lázárral, de nincsenek nagy reményei

27/04/2022 22:24

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester jövő kedden találkozik Lázár Jánossal, a választókerület győztesével, aki munkamegbeszélésre hívta. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nincsenek nagy reményei, mert utoljára négy éve tudtak találkozni. A város érdekében eddig is nyitott volt az együttműködésre, ami nem jelenti azt, hogy egyetértene Lázárnak "akár a politikájával, akár az erkölcseivel" – tette hozzá. 

2022. április 27. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Márki-Zay Péter - 2022.04.27.
14:57
00:00

Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltjét arról kérdeztük, hogy mit tehet az ellenzék a választási vereség után, hogyan dolgozhat például a vidék problémáinak megoldásán. 

Ígéretek, fenyegetések

Arról beszélt, hogy egy Hódmezővásárhellyel szomszédos település, Mártély képviselőtestülete feloszlatta magát, miután Lázár János, egyéni körzetbeli ellenfele, a Csongrád megyei 4-es választókerület győztese összehívta a képviselőtestület négy tagját, és ők „nyilvánvalóan nyomás hatására” az önfeloszlatást szavazták meg. Ez a négy nem fideszes település egyike volt a választókerületben, és Márki-Zay „a fideszes úthengert ismerve” el tudja képzelni, hogy az időközi választás után új, kormánypárti vezetést kaphat. Ez a település a 2019-es önkormányzati választás óta nem tudott állami pénzhez jutni. Nemrég bezárta az iskolájukat ez a „rendkívül családbarát kormány” – jegyezte meg. Szerinte Lázár János szeretné ezt a települést is bevonni, olyan ígéreteket kapnak, hogy akkor lesz ott óvoda, bölcsőde, ha a Fideszre szavaznak. Az országban az a helyzet alakult ki, hogy a Fidesz ezt is megteheti, fenyegetheti is az ellenzéki önkormányzatokat, a törvényeket is megváltoztathatja. Ezek mind a teljes egyeduralom kiépítésének eszközei.

Hatékony a gőzhenger

Márki-Zay Péter megismételte, az április 3-i választás után arra jött rá, hogy bármilyen szomorú is, a Fideszt a saját pályáján nem lehet legyőzni. A gőzhenger nagyon hatékonyan működik, pár nap alatt fel tudnak építeni egy komplett hazugságot és az emberek jelentős részét félre tudják vezetni. Szerinte ez saját szabályai szerint leválthatatlan, de nem örökké tartó rendszer, amelyben van értelme ellenállni, ki kell tartani, a Mártély méretű településeken is vannak változást akaró emberek, oda kell menni, beszélni velük, tartani a lelket bennük. Nagyon jó programja az ellenzéknek – tette hozzá –, de nem készült el az „ellenzéki MTI”, nincs rádiójuk, televíziójuk, és az új alkotmányt se alkották meg. Utóbbi nemcsak szellemi feladat, hanem megmutatná, hogy milyen demokratikus jogállamot képzelnek el Orbán Viktor bukása után. A televízió „talán nem megugorhatatlan, amíg még vannak ellenzéki önkormányzatok” – vélekedett.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés ülése
 
 Márki-Zay Péter (független) polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
 

Megbeszélés Lázárral

Jövő kedden találkoznak Lázár Jánossal, az kicsit fura volt – jegyezte meg –, hogy egy nem nyilvános egyeztetésre nyilvánosan hívta el a volt miniszter. Félreértés lenne, ha valaki azt gondolná, hogy Lázár békejobbot nyújt, mert „nem szokott” – tette hozzá. Ha lesz ennek bármi eredménye, azt közösen kellene bejelenteniük, nehogy teljesen különböző narratívákkal álljanak elő. De nagy reményei nincsenek Márki-Zay Péternek, mert négy évvel ezelőtt tudtak utoljára találkozni. Két és fél éve, az önkormányzati választás után is kifejezte a nyitottságot az együttműködésre a város érdekében – ami nem jelenti azt, hogy egyetértene „akár a politikájával, akár az erkölcseivel”. Akkor Lázár tett néhány ígéretet, például a templomok felújítására, ezek nem valósultak meg. De ő a választókerület képviselője és Hódmezővásárhelyen szinte pont annyian szavaztak mindkettejükre. Szerinte csak olyat tudna kérni tőle a fideszes politikus, amit nem lenne hajlandó teljesíteni. Megismételte, szerinte ez az elmúlt ezer év legaktívabb kormánya, és Lázár János elég aktív szereplője a Fidesz rendszerének. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Megbeszéljük...
2022. április 27., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György