„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay pártot épít az EP-választásokra

19/04/2022 06:57

A 2022-es parlamenti választáson, az összefogott ellenzék kormányfőjelöltje Húsvét alkalmával videót tett közzé, amiben a választásról és a jövőről is szót ejtett. Azt mondta, most gyászolnak, és szerinte nem egymásban kell keresni a hibát a választási vereségért, ugyanis „nem az elkövetett hibák, hanem a körülöttünk kiépült rendszer” annak az oka. Szerinte emiatt nem sikerülhetett „ez a nagyon fontos projekt”, amire rátette az életét. Ki kell mondani, hogy az utolsó kísérlet elbukott, és aki most úgy gondolja, hogy ugyanezt megkísérelve négy év múlva a rendszer leváltható, egyben legitimálja is a rendszert. Mintha ezek a választások demokratikusak lettek volna, miközben egyáltalán nem voltak azok, mondta.

 

Az ő céljuk ezért nemcsak „a lehetetlennek nyilvánítható” kormányváltás, hanem a rendszernek az „alapvető” leváltása. Magyarországnak egy teljesen más modellre van szüksége, mondta.

Ehhez az építkezéshez idő kell, „akik megfogtuk egymás kezét, most ne engedjük el”. Elmondta, hogy a választás óta kétezer új tagja lett a Kossuth Köröknek, és „a szabadságnak ezek a kis körei” jelentjetik a kiutat a válságból. Együtt kell tennünk, hogy Magyarország ne az Európai Unió „legszegényebb, elnéptelenedő, legkorruptabb” országa legyen, közvetlen emberi kapcsolatokat kell építeni és erősíteni, ami megteremti a nyilvánosság új formáit, az igazságot pedig el kell juttatni minden magyarországi településre. Elkezdték a „civilek pártjának” az építését, amellyel két év múlva indul az európai parlamenti választáson. Egy széles társadalmi összefogással létrejövő, korrupcióellenes, az Európai Néppártban politizáló, mindenfajta szélsőségtől mentes közösség lesz – mondta a Népszava szerint.