„Klubrádió
A lényeg

Még az ellenzéki szavazók 30 százaléka is elhitte, hogy Márki-Zay háborúzni akar

13/04/2022 20:26

| Szerző: Klubrádió

Azt a Fidesz propagandaműhelyében gyártott, a közmédiában terjesztett kijelentést, hogy Márki-Zay Péter háborúba vinné az országot, még az ellenzéki szavazók 30 százaléka is elhitte – olvasható a Dimenzió Média Alapítvány kutatásában, amely a HVG számára készült.

A hvg360-on megjelent kutatás adataiból az derül ki, hogy párt nélküliek körében kétszer ennyi, 61 százalék tartotta igaznak azt az állítást, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. 

Az ellenzékiek 19-20 százaléka elhitte azt is, hogy a „baloldal” nemátalakító kezeléseket népszerűsít és elvenné a 13. havi nyugdíjat. Azt majdnem az ellenzéki szavazók negyede, 24 százalék tartotta igaznak, hogy Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus ellen, dacára a 46 ezer áldozatnak és a világszinten is kiemelkedő egymillió emberre vetített halálozási aránynak.

Vicsek Ferenc, a jelentés egyik készítője úgy fogalmazott: „nem lehet szabad és demokratikus választásokról beszélni ott, ahol a polgárok jelentős része, a választást érdemben befolyásoló aránya nem találkozik a politikai versenyben részt vevők egy részének üzeneteivel, így azokkal sem, amelyek idejében cáfolják a róluk terjesztett hamis állításokat”. A cáfolatok a választók egy részét el sem érik – tette hozzá.